Gotovo je! Sud oslobodio pokojnu fudbalsku legendu optužbi za utaju poreza

05.01.2024. | 15:59

Najviši italijanski sud oslobodio je pokojnu fudbalsku legendu Argentine Dijega Armanda Maradonu optužbi za utaju poreza, čime je okončana 30 godina duga pravna bitka između bivšeg napadača “Napolija” i poreskih vlasti Italije.

Poznat kao “El Pibe de Oro”, odnosno “Zlatna noga”, Maradona je optužen da je navodno koristio proksi kompanije u Lihtenštajnu da bi izbjegao plaćanje poreza kada je primao uplate između 1985. i 1990. godine od kluba “Napoli” za prava na ličnu fotografiju.

“Gotovo je i mogu jasno da kažem bez straha da će mi se protivrječiti da Maradona nikada nije utajio porez”, rekao je Rojtersu njegov advokat Anđelo Pizani.

Prema sudskom dokumentu koji je objavljen ranije, Kasacioni sud u Rimu poništio je presudu iz 2018. godine sredinom decembra.

Maradona je preminuo u novembru 2020. godine od srčanog udara. Navijači “Napolija” i argentinske reprezentacije obožavali su ga kao “boga fudbala”.

Istrage o plaćanju poreza protiv Maradone počele su početkom devedesetig godina prošlog vijeka i dovele su do optužbi od 37 miliona evra i pljenidbe nekih predmeta Maradone tokom njegovih posjeta Italiji.

Pizani je dodao da konačna presuda “predstavlja pravdu i za navijače, za vrijednosti sporta, ali najviše za sjećanje na Maradonu”.

“Ovim je postavljen nadgrobni spomenik na progon koji je trpio 30 godina”, rekao je Pizani, dodajući da nasljednici sada imaju zakonsko pravo da traže odštetu.

On je izrazio nadu da će nasljednici to i iskoristiti, u znak sjećanja na svog oca.