Godišnjica jednog od najboljih slobodnjaka u istoriji: Carlos odao tajnu famoznog “projektila”

03.06.2021. | 11:04

Roberto Carlos se na današnji dan 1997. godine pobrinuo da se o njemu priča i četvrt vijeka kasnije kada je zabio fenomenalan slobodnjak Francuskoj u prijateljskom duelu.

Carlos je zategoa svoju ljevicu sa oko 35 metara. Uzeo je zalet od desetak metara, snažno udario po lopti i postigao što će mnogi reći najbolji slobodnjak u istoriji fudbala.

Lopta je imala zaista čudnu putanju, činilo se da će završiti daleko od gola, ali je odjednom naglo skrenula u mreži. Golman Fabian Barthez je bio nijemi posmatrač.

Brazilac je udario loptu na takav način da se činilo da je poletio što se najbolje može vidjeti na snimku gola. Lopta putanje iz drugog ugla izgleda zaista impresivno.

“Uvijek sam udarao loptu u ventil jer je tu najteža i onda udarac dobije više snage”, objasnio je Carlos svoju tehniku udaranja lopti još prije šest godina za FourFourTwo.

“Uvijek sam udarao loptu donjom lijevom stranom u desni ugao što je pomagalo da dobije efej. Gađao sam slovo A u reklami za La Poste, ali kad sam udario loptu išla je u potpuno drugu reklamu.”

Međutim, kad se sve uzme u obzir poput udaljenosti, jačine udarca, mjesta gdje je Carlos udario loptu fizičari su se složili da je ovaj gol bio pravo čudo.

Inače, Carlos je definitivno jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u istoriji. Bio je prepoznatljiv po snažnom udarcu, brzini i prodornosti po lijevom beku. Mnogi da smatraju najboljim lijevim bekom u istoriji. S Realom i Brazilom je praktično osvojio sve što se može osvojiti.