Fudbalska Premijer liga BiH ostaje sa 12 klubova

30.06.2020. | 16:00

Broj klubova u BH Telecom Premijer liga BiH u narednoj sezoni neće biti povećan, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Molba Nogometnog kluba Čelik i Fudbalskog kluba Zvijezda 09 da se broj klubova za narednu sezonu proširi na 14 nije prihvaćena. Ova dva kluba su nakon ranije odluke o prekidu minule sezone nakon 22 odigrana kola, zbog pandemije virusa korona, ispali u niži rang kao dva zadnjeplasirana.

Današnjom odlukom Izvršnog odbora N/FS BiH potvrđeno je da će elitno fudbalsko takmičenje idalje brojati 12 ekipa, a u ligu su ušli prvaci Prve lige Republike Srpske – sastav Krupe, te iz Prve lige Federacije BiH sarajevski Olimpik.

Zeničani i Semberci su još ranije najavljivali pravnu borbu, a danas su potvrdili da neće odustati. Iz Čelika su najavili da će se žaliti u UEFA. Uradiće to vjerovatno zajednički sa FK Zvijezda 09 u kojem je za danas planirano održavanje sjednice Upravnog odbora na ovu temu.

Čalik je nakon 22 kola bio na 11. mjestu na tabeli sa 17 bodova, a Zvijezda poziciju niže sa osam.

Smatraju da su u preostalih neodigranih 11 kola imali šansu da uplove u luku spasa.

U N/FS BiH za sutra je zakazano žrijebanje parova za premijerligašku sezonu 2020/21. Uz Krupu i Olimpik u bubnju će se naći još imena sljedećih klubova: Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Borac, Tuzla siti, Radnik, Široki Brijeg, Velež, Sloboda i Mladost DK.

Početak nove sezone najavljen je za 1. avgust, a igraće se po trokružnom sistemu.

 

Izvor:(Nezavisne novine)