FSS obradovao igrače: Orlovima za plasman u Njemačku 3,8 miliona evra

11.11.2023. | 12:07

Reprezentativci Srbije, u slučaju plasmana na EP 2024, imaće priliku da podjele 3,8 miliona evra.

Praktično, neće to ni biti nagrada, već novac zarađen od potencijalnog učešća na kontinentalnoj smotri najboljih fudbalskih selekcija.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, na posljednjoj sjednici, ostao je pri stavu da reprezentativcima pripadne 40 odsto od ukupnih sredstava UEFA namijenjenih za učešće na EP u Njemačkoj. Evropska kuća fudbala, u osnovi, garantuje 9,5 miliona evra, koliko će se sliti i u kasu FSS. Od toga, 3,8 biće raspoređeno i neposrednim kreatorima uspjeha – kapitenu Dušanu Tadiću i saigračima.

Zanimljivo da aktuelna generacija reprezentativaca, nijednom riječju, nije postavila pitanje rasporedjele nagrade za plasman, niti premiranja tokom kvalifikacionog ciklusa. Više puta, kroz razgovore sa sportskim sektorom, naglašeno je da novac u svjetlu igranja za državni tim nema težinu i zato nije bilo nikakvih diskusija na temu nagrađivanja.

UEFA je definisala i bogate premije za rezultatske uspjehe na takmičenju u Njemačkoj. Ukupan fond iznosi 371 milion evropskih novčanica.

Pobjeda u grupnoj fazi „koštaće“ milion, remi 500.000 evra. Izlazak iz grupe obezbijediće dodatnih 1,5 miliona, plasman u četvrtfinale 2,5 miliona, a polufinalne četiri miliona evra. Poraženi finalista zaradiće pet, pobjedniku u završnom meču pripašće ukupno osam miliona evra.

Srbiji, teoretski, u posljednjem meču sa Bugarskom nedostaje bod za garantovan plasman u Njemačku 2024. U slučaju da Crna Gora ne pobijedi Litvaniju i Mađarsku, reprezentativci Srbije obezbijediće automatski učešće na kontinentalnoj smotri, bez obzira na rezultat meča sa Bugarima, navodi Sport Klub.

Oznake: Premije, Srbija