FS BiH donio rigorozne mjere za organizaciju utakmica Premijer lige

22.07.2020. | 09:01

Utakmicama Premijer lige BiH u fudbalu moći će da prisustvuje ukupno 131 osoba, računajući igrače obje ekipe, službena lica, medije, odlučio je Fudbalski savez BiH, a sve zbog složene epidemiološke situacije izazvane virusom korona.

Lopta će se na premijerligaškim terenima zakotrljati 1. avgusta, poslije gotovo pet mjeseci pauze, ali fudbal i doživljaj bar na početku neće biti kao ranije. Naravno, povratak publike nije ni razmatran, a rigorozne odluke su prilično iznenadile klubove, ali i javnost. FS BiH je “podijelio” stadione na tri zone, crvenu, žutu i zelenu, i do detalja pojasnio koliko osoba se može naći u svakoj.

– U crvenoj zoni, koja obuhvata teren i svlačionice, moći će da budu maksimalno 83 osobe – 40 fudbalera, 12 članova stručnog štaba, četiri sakupljača lopti, dva fotografa, dva člana hitne pomoći, dva nosača nosila, pet redara ili pripadnika policije, četvorica sudija, tri predstavnika FS BiH, dva člana antidoping kontrole, dva radnika na održavanju stadiona i pet kamermana. Na tribinama koje su označene kao žuta zona dozvoljeno je prisustvo 28 osoba. To su redari ili policajci, vatrogasci, uprava stadiona, predstavnici gostujućeg i domaćeg tima, te najviše šest novinara.

Na kraju, u zelenoj zoni će biti dozvoljen boravak 20 lica, i to deset redara ili policajaca, pet lica iz TV produkcije, te još pet radnika na održavanju stadiona, a sama zona obuhvata prostor oko stadiona.

Svim licima koja će moći da prisustvuju utakmici pri ulasku na stadion će biti mjerena temperatura, a testiranje fudbalera na virus korona prije mečeva biće obavezno. Ni izlazak ekipa na teren neće biti kao do sada, jer će prvo arbitri zakoračiti na podlogu, zatim gostujući igrači, a potom domaći. Rukovanje nije dozvoljeno, neće biti ni miks-zone, a konferencije za novinare biće održavane putem video-linka ukoliko ne bude osnovnih higijenskih uslova za njihovo održavanje. U slučaju da neki igrač bude pozitivan na virus korona, on će ići u obaveznu izolaciju i biće tretiran kao povrijeđen, pa se naredne utakmice tog tima neće odgađati.

Sigurno je da će klubovi bez većih problema uspjeti da se prilagode svim zahtjevima, ali je, takođe, sigurno i da će najveći problem imati sa medijima. Jer, pomalo je nejasno kako i na koji način će klubovi odrediti kojih to šest novinara ili šest redakcija ima pravo da prisustvuje utakmici.

– Spremni smo da ispunimo sve uslove i oko toga neće, niti smije, biti problema. Održaćemo sastanak prije početka prvenstva na kojem ćemo napraviti plan kako da sve uradimo po propisima. Svjesni smo da može biti problem sa novinarima, ali je situacija takva, iako je nama izuzetno drago kada nas prati mnogo medija. Mi ćemo, sa naše strane, uraditi sve što nam bude dozvoljeno, a da je u skladu sa propozicijama i novonastalom situacijom – istakao je direktor Borca Dejan Lukendić.

Slično razmišljanje je i kod povratnika u Premijer ligu Krupe, koja je već sve pripremila i što se tiče ekipe iz kanjona Vrbasa, prvenstvo bi moglo da počne već sutra.

– Maksimalno smo spremni i nećemo imati problema da ispoštujemo sve što savez bude tražio od nas. Naravno, svjesni smo i određenih problema, jer teško da baš sve može biti savršeno, a na nama je da se prilagodimo, uz nadu da će sve ovo što prije proći. Takođe, znamo da postoje i neke kontradiktornosti, prvenstveno kada su mediji u pitanju, ali na to ne možemo uticati – rekao je direktor Krupe Mladen Ilić.

Klubovi biraju novinske kuće

Direktor sektora za takmičenje FS BiH Elmir Pilav pokušao je da pojasni posljednje odluke saveza, posebno o broju novinara.

– Morali smo da svedemo broj ljudi na utakmici na minimum, a koristili smo iskustva iz drugih zemalja, tačnije, principe na kojima su oni zasnovali svoj protokol, kao i smjernice koje smo dobili od UEFA. Što se tiče medija, klubovi će vršiti selekciju novinara koji mogu da prisustvuju utakmici. Na koji način, to je do njih, ali više od šest ih ne može biti. Svjesni smo da će biti nesporazuma i nedoumica, jer se niko od nas nije do sada susretao sa ovim. Ujedno, na svim utakmicama će biti rigorozna kontrola od strane službenih lica i u slučaju kršenja protokola reagovaće Disciplinska komisija, a kazne klubovima za kršenje propisa biće rigorozne – naglasio je Pilav.

 

Izvor:(Glas Srpske)