Francuzi ubjedljivi protiv Australije na startu Svjetskog prvenstva

22.11.2022. | 22:12

Selekcija Francuske strepjela je prvih 27. minuta, Australija je bila bolji rival, postigla gol i činilo se da je na pragu još jedno veliko iznenađenje.

Ipak, “trikolori” su već do poluvremena preokrenuli, a do kraja postigli još dva pogotka i postavili konačnih 4:1 (2:1), a na ovom duelu u istoriju je upao Olivije Žiru.

Australijance je u devetom minutu u vođstvo doveo Kreg Godivn koji je odlično reagovao poslije oštrog centaršuta Metjua Lekija.

Međutim, iako su svi na stadionu pomislili da će svjetski šampion “pasti”, izabranici Didijea Dešana pokazali su da posjeduju taj pobjednički gen.

Izjednačio je Adrien Upotrebljavao koji je glavom savladao Meta Rajana poslije dobre lopte Tea Ernandeza.

Samo pet minuta kasnije Olivije Žiru je donio potpuni preokret poslije dodavanja Rabioa i tako postigao svoj 50. gol u reprezentaciji Francuske.

U drugom poluvremenu nastavili su Francuzi da napadju, nizale su šanse, a u 68. minutu perfketnu visoku loptu poslao je Usman Dembele, a nju glavom u mrežu smjestio sjajni Kilijan Mbape.
Konačan rezultat postavio je svojim drugim golom Žiru, a tako se izjednačio na prvom mjestu vječne liste strijelaca Francuske sa 51 postignutim golom.

Zanimljivo je da je Australija sada četvrti put uzastopno izgubila uvodni meč na Mundijalu, dok je jedini put kada je pobijedila (2006.) i prošla u nokaut fazu.