Francuska nakon produžetka slomila Dansku i postala šampion Evrope

28.01.2024. | 19:47

Rukometaši Fancuske osvojili su Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, nakon što su u finalu bili bolji od reprezentacije Danske.

U Fantastičnom finalnom susretu Trikolori su slavili rezultatom 33:31

Kako se i očekivalo, i jedan i druga ekipa nisu dozvoljavale da se odlijepi. Igralo se gol za golom. Nisu Danci u uvodnih 10 minuta uspjeli da iskoriste igrača više čak tri puta. Rezultatski egal preovladavao je i kako je meč odmicao. Najveća prednost u prvih 30 minuta iznosila je 2 razlike za Dance, ali se na poluvrijeme otišlo neriješenim rezultatom 14:14.

I bolje je počela Danska, predvođena Mikelom Hansenom u drugom poluvremenu. Poveli su igrači u crvenim dresovima serijom 3:0, a na semaforu je pisalo 17:14. Držala je Danska prednost od dva gola prednosti sve do posljednjih pet minuta, kada su se Francuzi vratili, a onda i poveli 25:24.

Uslijedio je i novi preokret, ponovo do prednosti dolaze Danci. Ipak nakon tajm-auta loše su iskoristili napad za dva gola razlike, uslijedila je kontra Francuske i Fabregas donosi gol Trikolorima na 30 sekunudi do kraja i izjednačenje. Imao je Mikel Hansen posljednji šut i deveterac, ali nije uspio da pogodi u posljednjem sekundu meča.

Ni nakon prvog dijela prvog produžetka pobjednik se nije nagovještavao. Nakon prvih pet minuta rezultat je bio 29:29.

Ipak drugi dio prvog produžetka donio nam je preokret. Francuska je na krilima Dike Mema koji se do tada nije upisivao u strijelce došla do prednosti od 2 gola, koju je sačuvala, pa je postala prvak Evrope, piše SrpskaInfo.

Ludovik Fabregas bio je najbolji igrač Trikolora sa osam golova, dok je na drugoj strani Mikel Hansen postigao devet. Danskoj nije pomogla ni fenomenalna partija golmana Emila Nilsena koji je upisao 15 odbrana.

Francuska se popela na krov Evrope prvi put poslije 2014. godine.