Francuska bez datog gola savladala Njemačku

15.06.2021. | 23:04

Fudbaleri Francuske savladali su Njemačku u posljednjoj utakmici prvog kola Evropskog prvenstva – 1:0 (1:0).

Meč na “Alijanc areni” u Minhenu je bio veoma uzbudljiv, ali ga je odlučio samo jedan pogodak i to autogol Matsa Humelsa u 20. minutu.

U najvećem derbiju dosadašnjeg toka turnira vidjeli smo visok intenzitet fudbala, kakav se i očekuje od ove dvije selekcije.

Pomalo neočekivano, svjetski šampion Francuska se odlučio za blagu defanzivu i da čeka priliku iz kontrapanada, dok su Nijemci krenuli veoma agresivno od starta.

Ipak, iz prve ozbiljnije šanse Francuska je povela. Pol Pogba je poslao fantastičan pas na lijevu stranu, odakle je Teo Ernandes vratio loptu na peterac.

Tamo bi Kilijan Mbape vjerovatno smjestio loptu u mrežu da ispred njega to nije učinio Mats Humels. Veoma nespretno i komično.

Samo dva minuta kasnije veliku šansu imao je Tomas Miler, ali je poslije centaršuta sa lijeve strane nedovoljno dobro zahvatio loptu i poslao je pored gola.

Potom je Toni Kros dva puta probao iz slobodnih udaraca, a na drugoj strani Francuska se sve više povlačila i orijentisala na kontranapade preko Kilijana Mbapea.

To je bila najava onoga šta ćemo gledati u većem dijelu nastavka utakmice od strane “galskih pijetlova”, dok su Nijemci u drugom poluvremenu dodatno pritisnuli papučicu za gas, piše “B92”.

Krenuli su u veliku ofanzivu, napadali u talasima i imali nekoliko izuzetno dobrih prilika za izjednačenje.

Ali, opet je uvod u njihovu najbolju bila prilika za Francusku. Manuel Nojer je već bio savladan kada je Adrijen Upotrebljavao gađao bliži ugao i pogodio – stativu!

Na drugoj strani je odmah stigao odgovor – Robin Gosens je centrirao, a Serž Gnabri zahvatio volej i “drop-kikom” od zemlje loptu poslao za malo preko prečke.

“Panceri” su nastavili da napadaju u talasima, ali nisu uspijevali da ozbiljnije ugroze Uga Ljorisa. Mbape je letio u kontrama, doslovno, i u u 67. minutu postigao gol koji je poništen zbog veoma malog ofsajda.

U jednoj situaciji je Humelsa toliko ostavio u prašini da je to bilo zastrašujuće!

Ipak, ispostavilo se da je i Humels pokazao svoju klasu u toj situaciji, tako što je u punoj brzini startovao kroz noge Mbapea i tako spasao vjerovatan pogodak.

Nešto kasnije je poništen još jedan gol Francuskoj, jer je Pogba zakasnio za dodavanje Mbapeu koji je kasnije asistirao za strijelca Benzemu.

Nijemci su napadali u posljednjih nekoliko minuta, ali i dalje jalovo, odnosno, “trikolori” su bili veoma čvrsti i uspjeli su da odnesu vrijednu pobjedu na startu šampionata Evrope.