Formula 1: Slavlje Ferstapena u Meksiku

07.11.2021. | 22:14

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Meksika, 18. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holanđanin je po treći put slavio u Meksiko Sitiju, gdje je upisao devetu pobjedu ove sezone, a 19. u karijeri, pošto je na startu nadmudrio rivale i potom u potpunosti kontrolisao trku.

Ferstapenu je najbliži bio Luis Hamilton u Mercedesu, koji je imao 16,5 sekundi zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao miljenik domaće publike Serhio Peres. Aktuelnog šampiona i drugog vozača Red Bula na kraju je dijelila sekunda.

Velika nagrada Meksika praktično je riješena na samom startu, pošto je Ferstapen tada poveo ispred Hamiltona i Peresa, iskoristivši savršeno zavjetrinu iza Valterija Botasa. Nedugo zatim Finca je udario Danijel Rikardo u Meklarenu, zbog čega se okrenuo na stazi, a potom je imao trku za zaborav koju je završio na 15. poziciji. U odvojenom incidentu Esteban Okon je u bolidu Alpina katapultirao Mika Šumahera i Jukija Cunodu, koji su potom odustali.

Na stazu je tada izašlo bezbjednosno vozilo, a kada je trka nastavljena u petom krugu Ferstapen je bez većih problema povećavao prednost u odnosu na Hamiltona. S druge strane, branilac titule nije mogao da se odvoji od Peresa na više od dvije sekunde, a iako je Mercedes prvi povukao potez i povukao ga u boks, njihov okršaj nije izbjegnut. Meksikanac je deset krugova prije kraja sustigao Hamiltona, koji je odgovorio na njegove pokušaje napada, a novu priliku Peres je dobio u samom finišu, ali mu je ponestalo vremena.

Najbolji među ostalima bio je vozač Alfa Taurija Pjer Gasli, koji je vozio poprilično usamljenu trku, ispred dubla Ferarija Šarla Leklera i Karlosa Sainsa juniora. Četvorostruki svjetski šampion Sebastijan Fetel bio je sedmi, ispred Kimija Raikonena u Alfa Romeu, a osvajače bodova kompletirali su vozač Alpina Fernando Alonso i Lando Noris, koji brani boje Meklarena. Bod za najbrži krug nije dodijeljen pošto ga je ostvario Botas, koji ga je u posljednjim trenucima trke preoteo od Ferstapena.

Četiri trke prije kraja sezone Ferstapen na čelu generalnog plasmana ima 312,5 bodova, 19 više od Hamiltona, dok je Botas treći sa 185, piše “N1”.

Naredna trka sezone vozi se već narednog vikenda za Veliku nagradu Brazila na stazi „Interlagos“.