Formula 1 se vraća u Afriku, traži se još jedna lokacija u SAD-u

25.02.2021. | 20:47

Čelnici Formule 1 imaju za prioritet povratak organizacije utrke u Africi, kao što je to nekada slučaj, a moguće destinacije su Južnoafrička Republika i Maroko.

Ističe se da je rukovodstvo Formule 1 koje je zaduženo za organizaciju svih događaja povratak u Afriku postavilo kao prioritet za naredne godine, a to je potvrdila i Kloi Target-Adams, jedna od direktorica Formule 1.

– Afrika je kontinent na kojem nemamo utrku, a to je pogrešno. To je mjesto na koje želimo ići i to nam je prioritet, već nekoliko godina razgovaramo o mogućnostima i nadamo se da ćemo tamo održati trku što je prije moguće – kaže Adams.

Takođe, Afrika nije jedina nova lokacija koja se pominje, a navodno je u planu organizacija još jedne utrke na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, pored Ostina koji je svakako u kalendaru.

– SAD ostaje jasan strateški prioritet, imamo sjajnu trku u Ostinu i radujemo se saradnji s njima, a tražimo i mogućnost za drugu trku u SAD-u, odnosno mjesto gdje bi se još jedna trka održala – ističe Adams, prenosi Klix.ba.

Čak je i aktuelni svjetski prvak Luis Hamilton naglasio da je Afrika mjesto na kojem bi se želio takmičiti, a posljednji put na ovom kontinentu trka je održana 1993. godine u Južnoj Africi. Interes postoji i iz drugih zemalja kao što je Maroko koji je posljednji put bio domaćin trke 1958. godine.