“Formula 1” na Silverstonu donosi do sada neviđeni sprint: Nova era trkanja

15.07.2021. | 10:57

Staza Silverston predstojećeg vikenda biće domaćin jedinstvene, potencijalno revolucionarne trke “formule 1” za Veliku nagradu Velike Britanije.

Na kultnoj pisti prvi put ćemo gledati sprint trku čiji plasman će biti i startni poredak za nedjeljnu, glavnu bitku. Pokaže li se ovaj eksperiment uspješnim, možemo očekivati i da zaživi u budućnosti.

Program počinje sutra, od 15.30 časova, za kada je zakazan prvi slobodni trening. Kvalifikacije će se voziti istog dana, od 19 sati, i na njima će biti određen startni poredak za sprint. Subota će početi drugim slobodnim treningom (13), a završiti sprint trkom (17.30). Glavni događaj ostavljen je za nedjelju u 16 časova.

Čelnici FIA i “formule 1” na ovaj način su pokušali da “razdrmaju” kampanju i unesu dodatno uzbuđenje u prvenstvo koje godinama unazad baš i nije bilo interesantno.

Niko, pak, sa sigurnošću ne može da kaže da će novi format vikenda biti pun pogodak. Veliki timovi vjerovatno neće forsirati u sprintu, jer se glavni bodovi dijele u nedjelju. Doduše, pobjednik subotnje trke će dobiti tri boda, drugoplasirani dva, a trećeplasirani jedan bod. S druge strane, ekipe sa začelja ionako nemaju šta da izgube pa treba očekivati da u sprintu budu agresivnije.

Novi događaj vozi se u dužini od 100 kilometara, odlazak u pit-stop nije obavezan, vozači će imati pravo izbora guma na startu, što će ostaviti prostora za taktička nadmudrivanja.

I dok bolide ne vidimo na djelu, nezahvalno je bilo šta prognozirati. Postoje oni koji tvrde da sprint trka neće donijeti ništa pozitivno, a tu su i oni koji vjeruju da je ovo iskorak u pravom smjeru. Jedan od njih je i upravljački direktor “formule 1” Ros Bron.

– Pravi vozači će se uvijek trkati, makar i kolicima u supermarketu. To im je u prirodi. Svjestan sam da je sprint trka tek uvod u glavnu i da možda neće svi željeti da rizikuju čitav vikend. Pa ipak, vjerujem da će pojedini vozači biti katalizatori, da će pokrenuti lančanu reakciju i natjerati sve da budu agresivniji – nada se Bron.

A na samoj pisti treba očekivati nastavak boja izazivača Maksa Ferstapena i prvaka Luisa Hamiltona. Šampionski Mercedes gubi korak u odnosu na Red Bul i biće zanimljivo vidjeti imaju li “strijele” odgovor na brzinu “bikova”.

 

 

Oznake: Formula 1