Formula 1: Mercedes konačno pobijedio u 2022.

13.11.2022. | 21:08

Vozač Mercedesa Džordž Rasel došao je do prve pobjede u karijeri pošto je trijumfovao na Velikoj nagradi Brazila, pretposljednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Baš sedmostruki svjetski šampion je bio najbliži svom timskom kolegi na „Interlagosu“ za dvostruku pobjedu Mercedesa, a kroz cilj je prošao sekundu i po iza Rasela. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se Karlos Sains junior u Ferariju, koji je bio dvije i po sekunde iza Hamiltona.

Rasel je apsolutno zasluženo prvi put u karijeri stigao do najvišeg stepenika pobjedničkog postolja, pošto praktično niko nije mogao da mu parira tokom cijele trke. U samom finišu je to pokušao Hamilton, ali nije došao do prave prilike da uopšte napadne svog timskog kolegu. Starijem od dvojice Britanaca je trka pomalo otežana poslije kontakta koji je imao sa šampionom Maksom Ferstapenom poslije prvog izlaska bezbjednog vozila sa staze.

Pretposljednja trka sezone je prvi put usporena već u prvom krugu, kada je vozač Meklarena Danijel Rikardo napravio veliku grešku i udario Kevina Magnusena u Hasu, koji se okrenuo na stazi i potom udario u Austrijanca, zbog čega su obojica odustali. Pošto je trka nastavljena došlo je do duela između Hamiltona i Ferstapena za drugu poziciju – vozač Red Bula je pao na začelje i kažnjen je sa pet sekundi, dok je Britanac pao na osmu poziciju.

Sedmostruki svjetski šampion se sjajno probijao od tada do treće pozicije, a iako je negodovao što ga je tim po drugi put pozvao u boks profitirao je od toga kada se u 53. krugu Lando Noris zaustavio tik pored staze i trka ponovo bila usporena. Rasela je do tada pratio Sains, koji je otišao u boks, da bi Hamilton naslijedio drugu poziciju, a u borbi za podijum bio je i drugi vozač Red Bula Serhio Peres, piše “N1”.

Međutim, Peres je redom padao u poretku pošto je trka nastavljena i na kraju je morao da se zadovolji sedmom pozicijom, iza Šarla Leklera u drugom Ferariju, vozača Alpina Fernanda Alonsa i Ferstapena. Od šampiona su iz tima tražili da propusti Meksikanca ako u posljednjem krugu budu jedan uz drugoga, međutim, holandski automobilista je odbio da to učini, uz komentar da je već ranije iznio svoje razloge zašto to neće učiniti. Osmo mjesto zauzeo je Esteban Okon u bolidu Alpina, dok su osvajače bodova kompletirali vozač Alfa Romea Valteri Botas i Lens Strol, koji brani boje Aston Martina.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 biće završen narednog vikenda Velikom nagradom Abu Dabija.