Formula 1: Maks Ferstapen pobjednik trke za Veliku nagradu Njemačke

28.07.2019. | 18:01

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, osvojio je prvo mjesto na Velikoj nagradi Njemačke u Hokenhajmu u trci o kojoj će se pričati godinama.

Ferstapen je po drugi put u sezoni bio prvi, poslije osvajanja VN Austrije, te se treći put popeo na postolje.

On je iskoristio greške kolega i uspio da slavi poslije jedne od najturbulentnijih trka u skorijoj istoriji Formule 1.

Maks je trku počeo na drugom mjestu, iza Luisa Hamiltona, ali je vjerovatno najzanimljivija pozicija Britanca koji je trku završio na 11. mjestu i ostao bez poena.

Odmah iza Ferstapena našao se Fetel, a iza njega Dani Kvjat iz Toro Rosa, te Lens Strol iz Rejsing Pointa, Karlos Sainc iz Meklarena, Aleksander Albon iz Toro Rosa, Kimi Raikonen iz Alfe Romeo, Antonio Đovinaci iz Alfe Romeo, Roman Grožan i Kevin magnusen iz Hasa.

Kod brojnih incidenata istakao se Ferarijev Lekler, koji je u jednom trenutku izletio sa staze i završio trku, dok je bio na drugom mjestu, odmah iza Hamiltona.

Heroj trke je vjerovatno njegov klupski kolega Fetel, koji je startovao na 20. poziciji ali završio na drugoj, najviše zahvaljujući brojnim ispadanjima u kojima su učestvovali Rikardo, Peres, Noris, Hulkenberg i Botas…

Valteri Botas je bio blizu novog postolja i nastavka dominacije Mercedesa, usljed Hamiltonovih grešaka, ali je i on na kraju izgubio kontrolu nad vozilom oko 8 krugova prije kraja i potpuno uništio bolid, te završio trku.

Fincu se katastrofa desila na maltene istom mjestu na kojem je Hamilton ispao sa staze, ali se Britanac tada vratio na istu i nastavio trku. Hamilton je, ujedno, tokom trke dobio kaznu od pet sekundi zbog nepravilnog ulaska u pit lejn, koju je odradio, a malo mu je falilo da dobije još jednu kaznu zbog prespore vožnje.

Jedan od tragičara je bio Niko Hulkenberg, koji se borio za prvo postolje u karijeri. On je bio u odličnoj poziciji, imao je drugo mjesto, ali se on, kao i maltene većina učesnika trke, okrenuo i završio trku prije vremena.

Hamilton i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 223 boda, ispred Botasa sa 184 i Ferstapena sa 161.

Naredna trka vozi se 4. avgusta na Hungaroringu u Mađarskoj.

 

Izvor.(B92)



Oznake: Formula 1