Formula 1: Još jedna pobjeda Maksa Ferstapena

09.07.2023. | 18:58

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Britanije, 10. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holanđanin je na „Silverstonu“ došao do šeste pobjede zaredom, osme ove sezone, a 43. u karijeri. Na taj način branilac titule je nastavio niz trijumfa svog tima, pošto su Serhio Peres i on slavili na posljednjih 11 trka, čime su izjednačili rekord Meklarena iz 1988. godine, kada su takav niz ostvarili Aerton Sena i Alen Prost.

Ferstapenu je najbliži bio vozač Meklarena Lando Noris, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Luis Hamilton u Mercedesu.

Na samom startu aktuelni šampion je bio primoran da prepusti vođstvo maestralnom Norisu, a takođe je trpio pritisak drugog vozača Meklarena Oskara Pjastrija. Ipak, Ferstapenu je samo pet krugova bilo potrebno da se vrati na čelo koje je zadržao do samog cilja.

Dozu uzbuđenja što se tiče borbi na samom vrhu unijelo je zaustavljanje vozača Hasa Kevina Magnusena nasred staze u 33. krugu, zbog čega je na stazu izašlo bezbjednosno vozilo. Od toga je najviše profitirao Hamilton, koji je imao tvrde gume od starta, da bi se potom prebacio na korišćene meke, pa je takvim tajmingom preskočio i Pjastrija i svog timskog kolegu Džordža Rasela.

Sedmostruki svjetski šampion je pošto je trka nastavljena vršio veliki pritisak na Norisa, koji se sjajno odbranio i tako odnio pobjedu u dvoboju Britanaca. Pjastri je na kraju ostao bez prvog podijuma u karijeri, ali je stigao do najboljeg plasmana od debija, ispred Rasela i drugog vozača Red Bula Serhija Peresa, koji je veoma dobro napredovao poslije novih katastrofalnih kvalifikacija.

Sedmo mjesto zauzeo je dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso, ispred vozača Vilijamsa Aleksa Albona koji je odnio pobjedu u okršaju sa dvojcem Ferarija. Šarl Lekler je morao da se zadovolji devetim mjestom, a Karlos Sains junior 10, i to pošto je italijanski tim izvesno Španca koštao boljeg plasmana time što mu je poručio da ostane na stazi kada je na stazi bilo bezbjednosno vozilo. Bod za najbrži krug je, očekivano, pripao Ferstapenu.

Poslije novog trijumfa Ferstapen na prvoj poziciji u generalnom plasmanu ima 255 bodova, 99 više od Peresa, dok je Alonso treći sa 137.

Naredna trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Mađarske na stazi „Hungaroring“ 23. jula, .