Formula 1: Ferstapenu pol pozicija na otvaranju nove sezone

04.03.2023. | 19:25

Aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferstapen startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Bahreina kojom će startovati nova sezona.

Vozač Red Bula na stazi „Sakir“ je došao do 21. trijumfa u kvalifikacijama u karijeri, krugom od 1:29.708 minuta, sa 138 hiljaditinki prednosti u odnosu na timskog kolegu Serhija Peresa.

Dvojac šampionskog tima sledio je Šarl Lekler u Ferariju, koji je bio tri desetinke iza branioc titule, ali se dva i po minuta prije kraja akcije parkirao u garaži.

Trka za Veliku nagradu Bahreina startuje u nedelju u 16 časova..

Iako su slobodni treninzi nagoveštavali neizvesniju borbu za pol poziciju, na kraju nije bilo iznenađenja, pošto Ferstapenu niko nije uspio da priprijeti, a ponajmanje Fernando Alonso u bolidu Aston Martina. Dvostruki svjetski šampion je bio najbrži na dva od tri slobodna treninga, ali u borbi za pol poziciju praktično nije ni učestvovao. Dugo je holandskom automobilisti najbliži bio Lekler, ali pošto je ranije završio kvalifikacije šansu Peres nije imao težak posao da ga ugrozi, piše “N1”.

U samom finišu kvalifikacija se i Karlos Sains junior u drugom Ferariju probudio, ali nije mogao bolje od četvrte pozicije, ispred Alonsa, kojeg je pobedio za 13 stotinki. Šesto mesto zauzeo je vozač Mercedesa Džordž Rasel, koji je odneo još jednu pobedu u duelu sa timskim kolegom Luisom Hamiltonom. Sedmostruki svetski šampion je bio šest hiljaditinki iza Rasela, a više od pola sekunde ispred Lensa Strola u drugom Aston Martinu, koji se još oporavlja od preloma ruke. Najbolju desetoricu kompletirali su vozač Alpina Esteban Okon i Niko Hilkenberg u bolidu Hasa.

Pored Ferstapenovog osvajanja pol pozicije, prve kvalifikacije u sezoni obeležio je i prekid u prvom delu koji je izazvao Lekler. Monegašaninu su u jednom trenutku počeli da otpadaju delovi sa bolida, zbog čega je istaknuta crvena zastavica, a poslije nekoliko minuta akcija je nastavljena, a vozač Ferarija nije pretrpio veće posljedice.

Sam prvi dio kvalifikacija nije donio iznenađenja, uz već pomenuti prekid zbog opadanja delova sa Leklerovog bolida. Prvi ispod crte bio je najbolji među novajlijama Logan Sardžent, koji je imao identično vrijeme kao vozač Meklarena Lando Noris, ali je Britanac prošao dalje jer je prvi postavio krug. Kevin Magnusen je bio 17. u bolidu Hasa, ispred preostale dvojice debitanata Oskara Pjastrija i Nika de Vrisa, dok se na začelju našao vozač Alpina Pjer Gasli.

U drugom delu je viđena velika borba za prolaz dalje, ali bez iznenađenja. Noris je tada imao 11. vreme, bio je dvije i po desetinke iza Strola, a sledili su ga dvojac Alfa Romea Valteri Botas i Guanju Džou i Juki Cunoda u bolidu Alfa Taurija. Tada je eliminisan i Aleksander Albon u Vilijamsu, pošto nije uspio da postavi brzi krug.