Formula 1: Dominacija Ferarija, Sainc kreće sa pol pozicije u SAD-u

23.10.2022. | 08:07

Vozač Ferarija Karlos Sainc sjajnom vožnjom u završnici kvalifikacija je došao do pol pozicije za Veliku nagradu SAD-a u Ostinu.

On je tako nadmašio klupskog kolegu Šarla Leklera koji je bio dominantn tokom čitavih valifikacije ali je Karlos Sainc na kraju bio bolji jer je njegov posljednji brzi krug bio je najbrži i vrijedan pol pozicije.

Lekler će uprkos sjajnoj vožnji krenuti sa dosta lošije pozicije.

Španac je postavio vrijeme 1:34.356, i bio je samo 65 hiljaditih dijelova brži od Leklera, koji će zbog kazne krenuti tek sa 12. pozicije. Društvo u prvom redu Saincu će praviti svjetski šampion Maks Ferstapen, koji je bio sporiji za 92 hiljadita dijela sekunde, dok drugi red čini Ferstapenov timski kolega Serhio Peres i sedmostruki svjetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Prvih 10 zaokružuju Džordž Rasel u Mercedesu, Lens Strol u Aston Martinu, Lando Noris u Meklarenu, Valteri Botas u Alfa Romeu, dok su Aleskandar Albon u Vilijamsu i Pjer Gasli u Alfa Tauriju pomjereni na devetu i 10. startnu poziciju usljed kazni za Leklera, ali i Fernanda Alonsa, koji je postavio deveto vrijeme u Alpinu ali je zbog promjene komponente na pogonskoj jedinici kažnjen pet mjesta.

Trka za Veliku nagradu SAD održava se u nedjelju sa početkom u 21 čas.

 

 

Oznake: Formula 1