Florentino ne odustaje: Superliga neophodna, novi format LŠ apsurdan

11.11.2023. | 14:34

​Predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, ponovo je napao UEFA i pokrenuo priču o Superligi, koju bi igrale najbogatije evropske ekipe.

UEFA je “ugušila” prvi pokušaj formiranja Superlige, a predvodnici te ideje bili su Real, Barselona i Juventus, ali očigledno da makar Real još nije odustao.

Perez je na godišnjoj Skupštini Reala rekao je da je evropski fudbal u velikoj krizi, da je novi format Lige šampiona (koji kreće od naredne sezone) apsurdan i da se mora pod hitno reagovati.

Sebe i Real vidi kao lidere preokreta “krizne situacije”, kako je on nazvao situaciju u evropskom fudbalu.

“Real Madrid ima odgovornost za evropski fudbal. Za Real bi bilo mnogo lakše da nije poveo ovaj projekat Superlige koji nije popularan, ali dragi partneri, istorija to zahtjeva od nas. Mi imamo obavezu da ponudimo navijačima najbolji mogući šou. Takođe želimo da pojeftinimo pristup fudbalu preko televizije gdje se danas nudi sve gori spektakl. Besmisleno je da pristup gledanja utakmica na TV-u košta 10 odsto od minimalne plate. Superliga je stvorena da riješi sve te probleme. Nastaviću da vjerujem u pravdu Evropske unije jer UEFA nema pravo na monopol u fudbalu i na evropske slobode”, poslao je oštru poruku Peres i ujedno najavio borbu do kraja za Superligu.

Perez ne misli ništa dobro o novom formatu Lige šampiona, koja će od naredne sezone umjesto dosadašnja 32 kluba imati četiri više.

“Novi format je neuobičajen i apsurdan projekat. Takav model će samo da još više udalji navijače od fudbala, posebno one najmlađe. Novi format najviše odgovara onima kojima od toga zavise izvori prihoda. To je sistem koji je u interesu menadžera, dok potrebe igrača i navijača nisu uzeti u obzir. Tako će ugasiti evropski fudbal, tu nema inovacije, oni nisu svjesni rasta ostaih sportova”.

Peres kaže da fudbal kao sport doživljava najveću krizu.

“Fudbal trpi dosad neviđenu institucionalnu krizu. Situacija je veoma ozbiljna. Ili ćemo reagovati sada ili fudbal neće preživeti. Najveći problem je taj što postoje ljudi koji vode fudbal koji ne misle na navijače. Evropski fudbal ne pripada predsjedniku UEFA niti španski fudbal pripada La Ligi. Superliga je sada potrebnija fudbalu više nego ikad. Cilj je da se ponudi najbolji fudbal i klubovi su ti koji moraju da sami kontrolišu svoju sudbinu. Sve je više klubova koji iz godine u godinu gube milione bez obzira na to koliko novca imaju njihovi vlasnici. Zahtjevam takođe uvošenje novih fer-plej regulativa, koje neki klubovi ne poštuju i niko ih ne kažnjava zbog toga. Situacija nije stabilna, niti može biti. Optužuju nas da želimo da napustimo nacionalni šampionat, što je laž”, završio je Perez, prenose “Sportske”.

Oznake: Superliga