FK Borac danas slavi 95. rođendan

04.07.2021. | 10:24

Banjalučki Borac osnovan je na današnji dan 1926. godine. Grupa mladih Banjalučana odlučila se na osnivanje fudbalskog kluba, a za prvog predsjednika izabran je Rudi Hiter.

Tokom osnivačke skupštine, narodni heroj Veselin Masleša rekao je: “Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac” i tako je “Velikan iz Platonove ulice” dobio ime.

Borac je tokom 95-godišnjeg postojanja ostvario brojne uspjehe, među kojima je svakako najveći osvajanje Kupa Jugoslavije (Kupa Maršala Tita) 1988. godine. Banjalučki tim tako je ušao u istoriju kao jedini drugoligaš koji je podigao pehar namijenjen osvajaču Kupa bivše države.

Dugogodišnji član Prve jugoslovenske lige veliki uspjeh postigao je i 1992. godine, kada su crveno-plavi stigli do trofeja u Srednjoevropskom kupu (Mitropa kupu).

U novijem, poslijeratnom periodu osvojene su dvije titule šampiona Bosne i Hercegovine 2011. i 2021. godine, kao i Kup BiH 2010. godine, navodi ‘Mondo’.

Ekipa iz Banjaluke rođendan će proslaviti u iščekivanju možda i “najvećeg evropskog dvomeča u klupskoj istoriji”, kako je u najavi utakmice protiv Kluža u kvalifikacijama za Ligu šampiona (utorak, 19.00) istakao trener Marko Maksimović prije “generalke” protiv Radnika iz Bijeljine (2:1) na Gradskom stadionu.