FK Borac danas slavi 94. rođendan

“Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac”, rekao je Veselin Masleša na osnivačkoj skupštini kluba 4. jula 1926. godine.

Banjalučki Borac osnovan je na današnji dan 1926. godine. Grupa mladih Banjalučana odlučila se na osnivanje fudbalskog kluba, a za prvog predsjednika izabran je Rudi Hiter.

Tokom osnivačke skupštine, Veselin Masleša rekao je: “Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac” i tako je “Velikan iz Platonove ulice” dobio ime.

Borac je tokom 94-godišnjeg postojanja ostvario brojne uspjehe, među kojima je svakako najveći osvajanje Kupa Jugoslavije (Kupa Maršala Tita) 1988. godine. Banjalučki tim tako je ušao u istoriju kao jedini drugoligaš koji je podigao pehar namijenjen osvajaču Kupa bivše države.

Dugogodišnji član Prve jugoslovenske lige veliki uspjeh postigao je i 1992. godine, kada su “crveno-plavi” stigli do trofeja u Srednjoevropskom kupu (Mitropa kupu).

U novijem, poslijeratnom periodu osvojena titula šampiona Bosne i Hercegovine 2011. godine, kao i Kup BiH godinu dana ranije.

Borac je pet puta bio šampion Republike Srpske (prvi put na 75. rođendan), dok se u klupskim vitrinama nalazi i isti broj trofeja namijenjenih osvajaču Kupa RS.

Podsjetimo, Borac se trenutno takmiči u Premijer ligi BiH, a poslije osam godina nastupiće i na međunarodnoj sceni – u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

 

Izvor:(Mondo.ba)

 

 

Ostavite komentar: