FIBA otvorila nove postupke: Još dvojica srpskih košarkaša osumnjičena da su namještali utakmice

13.08.2023. | 18:29

Nakon što je FIBA doživotno suspendovala Stefana Šajina, čelna kuća košarke odlučila je da otvori još nekoliko postupaka zbog sumnje u namještanje utakmica, čime želi da zaštiti integritet igre.

Naime, najnovija dva postupka FIBA je otvorila protiv Ljubomira Č. (29) i Marka R. (30) koji se sumnjiče za uticanje na krajnji ishod pojedinih utakmica. Obojica su bili članovi mnogobrojnih klubova u Srbiji, ali i u inostranstvu, prenosi “Nova”.

Upravo ih FIBA sumnjiči za uticanje na integritet mečeva van Srbije. Ljubomir Č. i dalje je član srpskog kluba za koji je u jednom trenutku karijere nastupao i Marko R.

Prije nekoliko sedmica su pokrenuti i postupci protiv trojice košarkaša iz KLS – Nikole Ć. (26), Davida M. (27) i Aleksandra I. (27). FIBA je prvobitno otvorila postupke protiv Davida M. i Aleksandra I. da bi nakon toga dodala na spisak i Nikolu Ć.

Podsjetimo, KLS je plasirao saopštenje još početkom jula mjeseca u kojem se navodi da će se čelna organizacija zajedno sa FIBA boriti da očisti srpsku košarku od neregularnosti. Svim igračima prijeti zabrana igranja na neki period ili doživotno, ako se dokaže da su krivi.

Klubovi KLS nisu pod istragom, već samo igrači. Iz KLS je najavljeno da će u septembru biti organizovana radionica koja će biti usmjerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih uključenih u košarkaška takmičenja.