Fiba izdala preporuke za povratak košarke

27.05.2020. | 10:22

Svjetska košarkaška federacija objavila je preporuke, tačnije uputstva nacionalnim savezima za povratak košarkaših takmičenja prekinutih usljed pandemije kovida 19, a koja su satavljena u saradnji sa uglednim ljekarima i Svjetskom zdravstvenom organiizacijom.

Fiba je smjernice objavila na tri jezika (engleskom, francuskom i španskom) a one se odnose prvenstveno na nacionalne federacije koje traže savjete o ponovnom pokretanju košarkaških aktivnosti i takmičenja, koja su širom svijeta zaustavljena sredinom marta zbog pandemije koronovirusa.

Taj dokumenti poslužiće kao lista za provjeru da li se odluke o nastavku košarkaških aktivnosti u skladu sa procjenom rizika i najboljim šansama za uspješan restart.

Napominje se da ta pulikacija nema za cilj da zamijeni smjernice i ograničenja vlada i državnih organa javnog zdravlja, a taj alat za procjenu rizika je živi dokument i redovno se ažurira.

Te smjernice razvio je predsjednik Medicinske komisije Fiba, dr Peter Harkourt iz Australije, nakon konsultacija sa medicinskom savetodavnom grupom Fiba kovid-19, kao i sa Fibiinom medicinskom i igračkom komisijom.

Generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis tim povodom istakao je sljedeće: Želim da se iskreno zahvalim medicinskoj savjetodavnoj grupi Fiba kovid-19, uključenim komisijama Fibe i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na njihovom neprocjenjivom radu, stručnosti i stalnom doprinosu zaštiti naših nacionalnih saveza, igrača, zvaničnika i organizatora košarkaških događaja. Ovaj skup smjernica biće vrlo koristan za košarkašku zajednicu na putu povratka naše igre. Svima nam nedostaje da se naš sport igra, a kako situacija vezana za pandemiju kovida 19 evoluira, Fiba ostaje posvećena pružanju smjernica za sigurno okruženje za “Povratak košarci”.

Fiba podsjeća da je u aprilu osnovana medicinska savetodavna grupa Fiba kovid-19, sa ciljem da razmatra najnovija naučna saznanja o kovidu 19 i da savjetuje povodom povratka međunarodnih takmičenja u košarci.

 

Izvor:(RTRS)