Ferstapenu pol pozicija u Japanu, uz grešku i istragu

08.10.2022. | 10:02

Aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Japana, 18. trku sezone.

Holanđanin je na legendarnoj “Suzuki”, gdje se Formula 1 vratila prvi put od 2019. godine, upisao četvrtu pol poziciju u ovogodišnjem šampionatu, a 18. u karijeri.

Ferstapen je do najbolje startne pozicije došao krugom od 1:29.304 minuta, sa stotinkom prednostu u odnosu na Šarla Leklera u Ferariju. Vozač Red Bula je, međutim, pod istragom zbog incidenta sa Landom Norisom, koji je srećom prošao bez većih posljedica.

U borbi za pol poziciju Ferstapen je bio nedodirljiv, ali je napravio veliku grešku na polovini posljednjeg dijela. I on i Noris su tada spremali brzi krug, da bi Holanđanin izgubio kontrolu nad bolidom i umalo se okrenuo na stazi, a baš tada je naišao vozač Meklarena koji je uspio da ga izbjegne. Zbog toga braniocu titule, koji u nedjelju ima drugu šansu da obezbijedi titulu, prijeti kazna od pomjeranja nekoliko pozicija unazad na startu trke, piše N1.

Praktično sve vrijeme tokom kvalifikacija Ferstapena su pratili vozači Ferarija, a na kraju je Lekler za 47 hiljaditinki bio bolji od Karlosa Sainsa juniora. Najbolji među ostalima bio je prošlonedeljni pobjednik iz Singapura Serhio Peres u drugom bolidu Red Bula, ispred vozača Alpina Estebana Okona i dvojice šampiona Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa. Prvu desetoricu kompletirali su Džordž Rasel u drugom Mercedesu, četvorostruki svjetski šampion Sebastijan Fetel i Noris.

Prva dva dijela kvalifikacija nisu donijela veća iznenađenja, osim možda 11. mjesta Danijela Rikarda poslije odličnog izdanja prošle nedjelje. Pored vozača Meklarena u drugom dijelu kvalifikacije su završili i Valteri Botas u Alfa Romeu, domaći vozač Juki Cunoda, Guanju Džou i Mik Šumaher. U prvom dijelu, prvi ispod crte bio je Aleks Albon, ispred Pjera Gaslija, Kevina Magnusena, Lensa Strola i Nikolasa Latifija.