Ferstapen trijumfovao na Velikoj nagradi Katara

08.10.2023. | 20:51

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je na Velikoj nagradi Katara, 17. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holanđanin, koji je u subotu obezbjedio treću titulu šampiona, na stazi „Losail“ je upisao 14. pobjedu ove sezone, a 49. u karijeri.

Ferstapenu je najbliži bio pobjednik subotnjeg sprinta Oskar Pjastri u Meklarenu, koji je imao pet sekundi zaostatak, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Lando Noris. Vozače Meklarena na kraju je dijelila sekunda.

Pored apsolutne dominacije novog-starog šampiona u katarskoj pustinji, drugu trku u istoriji na stazi „Losail“ obilježio je incident na samom startu, između vozača Mercedesa. Luis Hamilton je krenuo u napad na Džordža Rasela i Ferstapena, da bi došlo do kontakta između timskih kolega, poslije kojeg je sedmostruki svjetski šampion izbačen iz trke.

Velika nagrada Katara imala je dramatičan uvod, s obzirom na to da su ivičnjaci u krivinama 12 i 13 doveli do ozbiljne degradacije pneumatika. Zbog toga je svim vozačima naloženo da svaki stint smije da im traje najviše 18 krugova ili im prijeti diskvalifikacija, što su svi ispoštovali.

Još prije starta viđeno je jedno odustajanje, pošto je vozač Ferarija Karlos Sains junior morao da se povuče zbog kvara na sistemu za dolivanje goriva. Kada je došlo vrijeme za akciju, Ferstapen je poveo ispred dvojca Mercedesa, došlo je do kontakta između njih dvojice posle čega je Hamilton odustao, dok je Rasel pao na poslednju poziciju. Na stazu je izašlo bezbjednosno vozilo, a šampiona su pratili Pjastri i Fernando Alonso u Aston Martinu.

Poslije tri kruga trka je nastavljena, a Ferstapen je bio klasa za sebe, što je potvrdio time što je vođstvo ispustio samo prilikom prvog odlaska u boksu, i to manje od jednog kruga – na prvoj poziciji tada se našao vozač Vilijamsa Aleks Albon. Dvojac Meklarena je u duelima sa ostalim vozačima pokazao jasnu nadmoć, prikazanu prethodno u subotu, a sjajan je bio i Rasel, koji se probio do četvrte pozicije.

Najbolji među ostalima bio je Šarl Lekler u Ferariju, ispred Alonsa, vozača Alpina Estebana Okona i Valterija Botasa iz Alfa Romea. Osvajače bodova kompletirali su Serhio Peres u drugom bolidu Red Bula, iako je morao da odradi dve kazne, i drugi vozač Alfa Romea Guanju Džou, koji je profitirao od kazne za Pjera Gaslija iz Alpina.

Ferstapen na čelu generalnog plasmana sada ima 433 boda, a prate ga Peres sa 225 i Hamlton sa 194.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Sjedinjenih Država u Ostinu 22. oktobra.

Oznake: Ferstapen, Formula 1