Ferstapen slavio u Meksiku i postavio novi rekord po broju pobjeda u sezoni

30.10.2022. | 23:03

Vozač Red Bula Maks Ferstapen ispisao je nove stranice istorije trijumfom na Velikoj nagradi Meksika, 20. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Holanđanin je u Meksiko Sitiju došao do 14. pobjede u sezoni, čime je postao prvi vozač u istoriji kojem je to pošlo za rukom. Poslije prošlonedeljne pobjede u Sjedinjenim Državama šampion je bio izjednačen sa Sebastijanom Fetelom i Mihaelom Šumaherom, a samo nedjelju dana kasnije ih je i pretekao.

Ferstapen je kao i u Ostinu slavio ispred Luisa Hamiltona u Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao miljenik domaće publike Serhio Peres u bolidu Red Bula. Holanđanin je kroz cilj prošao sa 15 sekundi prednosti u odnosu na sedmostrukog svjetskog šampiona, koji je bio tri sekunde ispred Peresa.

Velika nagrada Meksika nije donijela mnogo uzbuđenja, pošto je Ferstapen praktično sve vrijeme bio nedodirljiv. Hamilton se uz šampiona bio samo do odlaska u boks, do kada je razlika bila oko dvije sekunde, da bi se potom povećala. Peres je na samom startu uspio da se nađe ispred Džordža Rasela u Mercedesu, u jednom trenutku je bio veoma blizu Hamiltona, ali pravu priliku za napad nije imao.

Upravo Rasel je bio najbolji među ostalima, ispred dubla Ferarija Karlosa Sainsa juniora i Šarla Leklera, dok je sedmi bio Danijel Rikardo u Meklarenu. Australijanac je bio vinovnik incidenta koji je uz Ferstapenovu dominaciju obilježio trku u Meksiko Sitiju, pošto je u 51. krugu bio previše agresivan u duelu sa vozačem Alfa Taurija Jukijem Cunodom, koji je morao da odustane poslije toga. Rikardo je kažnjen sa 10 sekundi zbog toga, ali je do kraja trke uspio da napravi toliku razliku u odnosu na Estebana Okona u bolidu Alpina. Osvajače bodova kompletirali su drugi vozač Meklarena Lando Noris i Valeri Botas u Alfa Romeu.

Iako je trka u Meksiku tokom većeg dijela bila uspavanka, malo uzbuđenja pored Rikardove vožnje u finišu unijelo je i odustajanje Fernanda Alonsa. Dvostruki svjetski šampion se parkirao pored staze zbog kvara, zbog čega je istaknut period virtuelnog vozila bezbjednosti, ali to nije donijelo ni do kakvih promjena.

Ferstapen poslije novog trijumfa na čelu generalnog plasmana ima 416 bodova, što je takođe rekord, a slijede ga Peres sa 280 i Lekler koji ima 275.

Do kraja ovogodišnjeg šampionata Formule 1 ostale su dvije trke, a prva među njima je Velika nagrada Brazila koja je zakazana za 13. novembar.