Ferstapen sa pol pozicije u trci za Veliku nagradu Kanade

19.06.2022. | 07:44

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Kanade, devetu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, u izuzetno teškim uslovima.

Holanđanin je do najbolje startne pozicije stigao krugom od 1:21.299 minuta, a na stazi „Žil Vilnev“ je upisao drugi trijumf u kvalifikacijama ove sezone, a 15. u karijeri.

Ferstapen je bio klasa za sebe tokom subotnjeg popodneva, što potvrđuje njegova prednost od šest desetinki u odnosu na Fernanda Alonsa u bolidu Alpina na drugoj poziciji. Treće mjesto zauzeo je vozač Ferarija Karlos Sains junior, koji je bio desetinku i po iza svog sunarodnika.

Pored maestralne vožnje Ferstapena na vlažnoj stazi, koja je u finišu počela da se suši, kvalifikacije je obilježio i udes njegovog timskog kolege Serhija Peresa, koji je izazvao prekid. Meksikanac je izgubio kontrolu nad bolidom i udario u zaštitnu ogradu tokom drugog dijela i startovaće sa 14. pozicije. Glavni konkurent vozačima Red Bula u borbi za titulu Šarl Lekler će u trku ući sa samu trku ući sa začelja jer je promijenio brojne dijelove na svojoj pogonskoj jedinici.

Kvalifikacije u Montrealu su pružile mnogo uzbuđenja od posljednjeg minuta, a za prvo iznenađenje postarao se četvorostruki svjetski šampion Sebastijan Fetel. Pošto je samo dva sata ranije bio pri čelu na trećem slobodnom treningu, vozač Aston Martina je eliminisan u prvom djelu, pošto je imao tek 17. vrijeme. Ispred njega se našao Pjer Gasli u bolidu Alfa Taurija, a iza su slijedili domaći vozači Lens Strol i Nikolas Latifi i Juki Cunoda.

Još prije kvalifikacija se znalo da će Cunoda i Lekler startovati iz posljednjeg reda zbog kazni, ali je Monegašanin poslije prolaska u drugi dio odustao od dalje vožnje. To ujedno znači da će se vozači koji su se našli između njega i japanskog automobiliste pomjeriti za po jednu poziciju naprijed na startu.

Drugi dio kvalifikacija obilježio je Peresov incident, pošto je prethodno drugi vozač Red Bula za dlaku izbjegao ranu eliminaciju. Na stazi je istaknuta crvena zastavica, dok su za Meksikanca kvalifikacije bile završene i on je morao da se zadovolji 13. pozicijom. Ispred njega eliminisani su Valteri Botas u Alfa Romeu i vozač Vilijamsa Aleksander Albon, dok se između Peresa i Leklera našao Lando Noris u bolidu Meklarena.

U borbi za pol poziciju Ferstapen je bio nedodirljiv, a do samog finiša je njegova prednost bila veća od sekunde. Činilo se da bi Sains mogao da ga ugrozi, ali je u posljednjem sektoru izgubio mnogo vremena, da bi se u posljednjim trenucima između njih umetnuo Alonso. Najbolju trojicu slijedio je sedmostruki svjetski šampion Luis Hamilton, ispred impresivnih vozača Hasa Kevina Magnusena i Mika Šumahera. Drugi vozač Alpina Esteban Okon bio je sedmi, ispred Džordža Rasela, koji je jedini izašao na stazu na pneumaticima za suvo, ali je zbog toga izletio sa staze. Među prvom desetoricom našli su se i drugi vozač Meklarena Danijel Rikardo i Guanju Džou u Alfa Romeu.

Trka za Veliku nagradu Kanade startuje u nedjelju u 20 časova.

 

 

 

Oznake: Ferstapen, Formula 1