Ferstapen pokorio Brazil, Alonso do podijuma u foto-finišu!

05.11.2023. | 20:19

Vozač Red Bula Maks Ferstapen slavio je na Velikoj nagradi Brazila, 20. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Trostruki svjetski šampion je na stazi „Interlagos“ kompletirao dvostruki trijumf, pošto je prethodno slavio i u sprintu u Sao Paulu. Holandski automobilista je ujedno došao do 17. pobjede ove sezone, čime je dodatno pomjerio svoj rekord, a po 52. put se našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja.

Ferstapenu je najbliži bio Lando Noris u Meklarenu, a njima dvojici se pridružio vozač Aston Martina Fernando Alonso posle borbe sa Serhiom Peresom do samog cilja. Dvostruki svjetski šampion je Meksikanca pobedio za 53 hiljaditinke!

Holanđanin je na „Interlagosu“ upisao rutinsku pobedu na trci koja je imala dva starta, a ključni detalj desio se u sedmom i osmom krugu kada mu se Noris primakao, ali nije uspeo da ga napadne. Britanac je vodio usamljenu trku na drugoj poziciji, dok je iza viđena velika borba za preostalo mjesto na podijumu. Alonso je prestigao Luisa Hamiltona u Mercedesu prilikom restarta, da bi mu se u poslednjoj fazi trke potpuno primakao Peres. Vozač Red Bula ga je uspešno napao u pretposlednjem krugu, Španac je uzvratio u poslednjem, a ta borba rešena je u cilju.

Pored Ferstapenove dominacije i neverovatne borbe za treće mjesto, trku u Sao Paulu obeležilo je ono što se desilo prije starta i odmah poslije njega. Još pre starta došlo je do drame, pošto je vozač Ferarija Šarl Lekler zbog problema sa hidraulikom izleteo sa staze. Srećom, Monegašanin se sklonio iza zaštitnih ograda i trka je krenula po planu, ali je već u prvoj krivini došlo do velikog incidenta – vozač Hasa Niko Hilkenberg je okrznuo Aleksa Albona u Vilijamsu, koji je katapultiran pravo u ogradu, a usput je pokupio timskog kolegu nemačkog automobiliste Kevin Magnusena.

Na stazu je tada izašlo bezbjednosno vozilo, da bi direkcija trke vrlo brzo istakla crvenu zastavicu, poslije čega je uslijedio prekid koji je trajao nešto manje od pola sata.

Pored Albona i Magnusena, pomenuti udes na starta uticao je i na Danijela Rikarda u bolidu Alfa Taurija i vozača Meklarena Oskara Pjastrija, koji su ispali iz konkurencije. Ukupno 14 vozača stiglo je do cilja, uključujući njih dvojicu, a iznenađujuće je bilo povlačenje iz trke vozača Mercedesa Džordža Rasela, koji je dugo bio među osvajačima bodova. Britanac je bio i žrtva strategije svog tima koji nije poručio Hamiltonu da ga pretekne u ranoj fazi trke kada je imao bolji ritam od svog timskog kolege.

Borba između Alonsa i Peresa unela je uzbuđenje u samu trku posle drame na startu, a najbolju četvoricu na kraju je sledio drugi vozač Aston Martona Lens Strol. Šesti je bio Karlos Sains junior u Ferariju, ispred Pjera Gaslija iz Alpina i Hamiltona. Osvajače bodova kompletirali su vozač Alfa Tazrija Juki Cunoda i Esteban Okon u drugom bolidu Alpina.

Naredna trka Formule 1 biće premijerna Velika nagrada Las Vegasa, a ona je zakazana za 18. novembar

Oznake: Ferstapen, Formula 1