Favoriti više nisu u igri: Četiri reprezentacije se bore za tron Evrope

16.09.2022. | 14:01

Favoriti više nisu u igri, ostale su četiri reprezentacije koje su najviše pokazale da odluče ko će naslijediti Sloveniju na evropskom košarkaškom tronu.

U Berlinu će danas prvo od 17.15 časova snage odmjeriti Poljska i Francuska, dok će od 20.30 megdan podijeliti Španija i jedan od domaćina šampionata Njemačka.

Francuska sigurno u prvom polufinalu ima ulogu favorita. Trikolori su do mjesta među četiri najbolje stigli poslije trijumfa u produžetku prvo protiv Turske, a onda i protiv Italije. U oba meča su bili praktično izgubljeni, ali su njihovi rivali uspjeli sami sebe da pobjede nevjerovatnim greškama i promašajima.

Udarne igle trenera Vensana Kolea su Rudi Gober i Evan Furnije, dva NBA igrača, mada u kontinutetu najbolje partije na Evrobasketu pružaju Jabusele i Tomas Ertel, koji je bio najzaslužniji za trijumf protiv Italije.

Protiv Poljaka ih sigurno ne čeka lagan posao. Mateuš Ponitika, vlasnik jedinog tripl dabla u dosadašnjem toku prvenstva i drugovi pokazali su protiv Ukrajine, a posebno protiv Slovenije da mogu svima da se nose.

Selektor Igor Miličić, hrvatski trener, pokazao je da zna da pripremi i motiviše ekipu za najvažnije utakmice. Ako su uspjeli da sruše Slovence sa sjajnim Dončiće, Poljaci sigurno imaju svoje šanse i protiv Francuske, koja ne blista, ali se domogla polufinala.

U drugom polufinalu, makar na papiru, šanse su podjednake. Nijemci na krilima NBA igrača Denisa Šrudera, Franca Vagnera i Danijela Tajsa, relativno lako su prošli Crnu Goru u osmini, a poslije i favorizovanu Grčku u četvrtfinalu, prenosi Sportklub.

Igraju na veliki broj poena i nošeni podrškom sa tribina došli su u situaciju da se prvi put još od Evrobasketa 2005. godine u Beogradu bore za mjesto u finalu.

Španci, iako potcjenjivani pre starta šampionata, opet su pokazali klasu. Bez velikih zvezda, ekipu Serđa Skariola, predvodi nekadašnji plej Crvene zvezde Lorenco Braun. Amerikanac sjajno razigrava ekipa, a po poenima prednjači Vili Ernangomez, a prati ga njegov brat Huančo.

Uvijek je tu i neko da zablista iz drugog plana, kao što je to bio veteran Rudi Fernandez sa dvije neverovatne trojek u završnici četvrtfinalnog duela protiv Finske. Osvojili su tri od posljednjih pet šampionata Starog kontinenta i učiniće sve da ponovo budu na tronu.

Oznake: Košarka