Fađoli o klađenju: Misle da plačem zbog izmjene, a ja ridam zbog tri miliona duga

18.10.2023. | 20:11

Fudbaler Juventusa Nikolo Fađoli (22) opisao je u iskazu federalnom tužiocu kako je ušao u svijet ilegalnog klađenja.

Fađoli ima pravo da tokom suspenzije trenira sa prvim timom Juventusa, ali je odluka da li će mu to biti dozvoljeno isključivo na klubu. Fađoli je kaznjen na sedam mjeseci zabrane igranja fudbala., uz dodatnih pet mjeseci obavezne rehabilitacije.

“Na početku, fudbaler, koji ima mnogo slobodnog vremena na kraju doživi uzbuđenje kockanja kako bi prevazišao dosadu. Kako vrijeme prolazi, to postaje opsesija. Počeo sam da se kladim u Tireniji tokom trening kampa reprezentacije do 21 godine””, priznao je fudbaler da je postao zavisnik od kockanja.

Objašnjava kako je u početku bilo samo “zabavno”. Vremenom se, međutim, “našao u stanju stresa izazvanog dugom”.

Najgori period mu je bio mart-april 2023, kada je tokom gostovanja Juventusa u Sasuolu napravio grešku zbog koje je bio zamijenjen. U suzama je izašao sa terena.

“Kada sam izašao plakao sam zbog dugova, a ne zbog izmjene”, navodi on i kaže da je već u septembru 2022. imao 250 hiljada evra duga:

“Kada sam bio u Kremonezu, majka me je savjetovala da odem na liječenje u Sert, nekoliko puta sam išao tamo. Imao sam iluziju da mogu bez toga. Igrao sam kompulzivno ispred televizora na bilo kojem sportskom događaju koji sam gledao, uključujući fudbal… čak i Seriju B i Lega Pro”.

Vezista Juventusa rekao je tužiocima da “postoje opklade na faulove i žute kartone, da mu je to predloženo, ali nije prihvatio jer je to protiv njegove etike”.

Sandru Tonaliju prijeti još veća kazna jer je priznao da se kladio na utakmice Milana dok je bio fudbaler “rosonera”.

Pred tužiocem Đuzepeom Čineom, u izvještaju od 5. septembra, Fađoli objašnjava da je Tonali bio taj koji mu je predložio da igra na sajtu za ilegalno klađenje.

“Tonali me je lično natjerao da se registrujem preko naloga na dotičnom sajtu”, rekao je Fađoli dodavši da nije “u stanju da prijavi da li se Tonali kladio na fudbalske događaje, ali je čuo da ima mnogo kockarskih dugova”.

Tužilaštvu FS Italije (FIGC) je otkrio da se on prvo kladio na teniske događaje, a zatim na fudbal i objasnio da se nikada nije kladio na Kremoneze i/ili Juventus, klubove za koje je igrao.

Na primjer, kladio se na utakmicu Torino – Mila 30. oktobra 2022. na neriješeno ili pobjedu Milana. Izgubio je jer je Torino dobio meč 2:1. U verziji koja je dostavljena Federalnom tužilaštvu, Fađoli negira da je Juventus znao za njegove opklade i govori o nekim pozajmicama saigračima, nevezanim za istragu.

“Od (Federika) Gatija sam tražio 40.000 evra, ali sam mu rekao da mi je potrebno da kupim sat i da mi je majka blokirala račune”. Rumun (Radu) Dragušin (sada u Đenovi) mu je pozajmio 40 hiljada u oktobru 2022. Fađoli objašnjava da mu je to bilo potrebno da bi otplatio dug.

“U Milanu sam kupio neke vrijedne rolekse. Ponekad sam satove isporučivao sam, ponekad su vlasnici (kladioničarskih platformi) dolazili da ih preuzmu od zlatara”, objašnjava fudbaler.

A niz dugova se nakupio i kod ilegalnih kladionica pa je sada oko tri miliona evra.

“I tako povećavam dug i dobijam teške fizičke prijetnje (na primjer da će mu polomiti noge. Mislio sam da samo igram da naplatim dug”, istakao je Fađoli, piše B92.