Evropsko prvenstvo počinje sutra: Među glavnim favoritima i Srbija

14.08.2023. | 15:50

Evropsko prvenstvo za odbojkašice počinje sutra, a glavni favoriti, prema kladionicama, su Italija, Srbija, Poljska i Turska.

Evropsko prvenstvo, odnosno mečevi po grupama, igraju se u četiri zemlje – Italiji, Belgiji, Estoniji i NJemačkoj.

Italija, kojoj se daju najveće šanse, aktuelni je evropski prvak, a Srbija je svjetski šampion.

Srbija dolazi u trenutno najboljem sastavu, predvođena korektorom Tijanom Bošković, koja je dva puta bila MVP svjetskih i evropskih prvenstava.

Osim Boškovićeve tu su i tehničari Maja Ognjenović i Bojana Drča, koje spadaju u svjetski vrh na tim mjestima u timu, iskusna Jovana Stevanović na poziciji blokera, te Bianka Buša i Sara Lozo na poziciji primača. U tim su ušle i talentovane igračice iz mlađih Aleksantra Uzelac i Hena Kurtagić.

U svojoj grupi Srbija će imati sva teža rivala – Poljsku i Belgiju.

Italijanke su, takođe, kompletne, a predvode ih korektor Paola Egonu i Ruskinja Ekaterina Antropova koja je dobila dozvolu da igra za tu reprezentaciju.

Italijanke će imati veliku podršku publike, pošto igraju na svom terenu.

Turkinje predvodi bivši selektor Srbije Santareli i on je, uz Kubanku Melisu Vargas koja je stekla pravo da igra za Tursku, najveći adut te reprezentacije.

Poljakinje su zadnjih godina pokazale da se vraćaju u vrh evropske i svjetske odbojke.

NJigove glavne uzdanice su korektor Magdalena Stisjak, te Olivia Rozanski, Martina Lukasik i Agnješka Korneluk.

Na EP je i reprezentacije BiH, ali su njene šanse na ovom prvenstvu male. Igraće u grupi protiv Italije, Bugarske, Švajcarske, Hrvatske i Rumunije…

Ni na ovom prvenstvu nema ruskih odbojkašca, koje predvodi bivši selektor Srbije Zoran Terzić. Rusija ima jednu od najboljih reprezentacija, ali ih sankcije, uvedene Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, onemogućavaju da se takmiče.

Prvenstvo traje do 3. septembra.

Oznake: Odbojka, Srbija