Evropski i svjetski prvak: Mirza Delibašić nominovan za Kuću slavnih

22.12.2022. | 11:55

Najbolji košarkaš BiH svih vremena Mirza Delibašić nominovan je za ulazak u “Kuću slavnih” u Springfildu u klasi 2023.

Na spisku kandidata za prijem u Kuću slavnih nalaze se i dva čuvena srpska trenera, Dušan Ivković i Ranko Žeravica.

Ovog mjeseca navršilo se 22 godine od smrti jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Kinđe je umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine, u 47. godini života.

Mirza Delibašić je u legendu ušao sa Košarkaški klubom Bosna iz Sarajeva, s kojim je osvojio titulu prvaka Evrope, te je tako sarajevski klub postao prvi klub iz bivše Jugoslavije, koji je podigao pehar najelitnijeg takmičenja u Evropi, prenosi Nezavisne.

Dva puta se popeo i na tron Jugoslavije sa svojim klubom, a 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. U reprezentaciji nekadašnje države bio je više puta evropski, ali i svjetski te olimpijski prvak. Već pomenute 1980. godine Delibašić odlazi u Real Madrid, gdje danas ima status legende i jednog od najboljih košarkaša u iistoriji Kraljevskog kluba.

Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u BiH. U njegovu čast dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić, a takmičenje Kupa u Bosni i Hercegovini u košarci je preimenovano u “Kup Mirza Delibašić”.

Inače, igračku listu predvodi legenda Majami Hita Dvejn Vejd, a nominaciju je zaslužio i legendarni trener San Antonio Sparsa Greg Popović. Tus u još Toni Parker, Pau Gasol i Dirk Novicki. Ko je sve izabran u “Generaciji 2023.” biće objavljeno 1. aprila, a svečani prijem u Košarkašku kuću slavnih održaće se  u Springfildu 12. avgusta.