Evrobasket: Peta uzastopna pobjeda Srbije i zakazan duel sa Italijom!

08.09.2022. | 22:47

Košarkaška reprezentacija Srbije nije kalkulisala u posljednjem kolu prve faze Evropskog prvenstva i savladala je Poljsku sa 96:69, ostvarila petu pobjedu i zakazala duel sa Italijom u šesnaestini finala, čime je izabrala teži put ka završnici.

Za razliku od Hrvatske i Ukrajine, koje su „dogovoreno“ odigrale kako bi izbjegle četvrto mjesto u Grupi C, Srbija je ostvarila pobjedu i obezbijedila prvo mjesto u Grupi D pred ukrštanje tih ekipa u nastavku takmičenja.
Srpski tim je bio bez Nemanje Nedovića, nekoliko minuta na terenu je dobio Vanja Marinković, a sjajan debi na Evrobasketu imao je Nikola Milutinov.

Selektor Pešić je morao da promijeni i trećeg startnog beka šutera, poslije Marinkovića i Nedovića to je bio Jaramaz koji je odlično ušao u meč i bio aktivan u svim segmentima igre – skakao je, pogađao, asistirao – sve kako treba.
Debitovao je i Milutinov, nakon što je Jokić odigrao svoju standardnu rolu, na terenu se pojavio i centar moskovskog CSKA koji je to proslavio zakucavanjem.

Igru rivala je odlično čitao Micić, upisao je čak pet asistencija za deset minuta provedenih na terenu, a taj broj poena je imao i Jokić za velikih 14 poena razlike poslije prvih deset minuta.

Nastavilo se sa sjajnom igrom Srbije, Milutinov je bio posebno inspirisan i za sedam minuta u igri je ubacio deset poena, Jaramaz je nastavio da bude prisutan u gotovo svakoj akciji, a doprinos je dao i Davidovac i skokovima i šutevima.

Kao u utakmici protiv Finske, odbrana Srbije je bila na visokom nivou, iz toga su se izrađali kontranapadi, jedan za drugim, a selektora Pešića posebno može da raduje kako su se njegovi puleni snalazili pod obručem rivala gdje su često hvatali lopte.

Razlika je išla i preko 20 poena, ali je bijes Jokića zbog nedosuđenog prekršaja kao rezultat donijela slobodna bacanja za rivala koji je na poluvreme otišao sa zaostatkom od 19 poena, 52:33.

Čuvena srpska treća četvrtina je ponovo viđena, poslije 10:4 za rivala Pešić je morao da zatraži minut odmora i zategne redove pošto je loš ulazak u utakmicu poslije velikog odmora gotovo hronična boljka Srbije.

Selektor je tražio minut odmora, razdrmao je ekipu i ona se brzo vratila u stari ritam, završivši treću dionicu sa 22 poena viška, 72:50, što je ekipi dozvolilo da se meč privede kraju u rutinskom ritmu.

Za pet minuta u završnom kvartalu stigli su do 33 poena razlike (88:55), najveća je iznosila 36, a Srbija će naredni meč, prvi u nokaut fazi, igrati u nedjelju protiv Italije u Berlinu.