Evra priznao: Prodavao sam drogu i prosio ispred prodavnice

27.04.2022. | 10:50

Bivši francuski fudbaler Patris Evra primjer je kako sport može da spase život djeci koja imaju teško detinjstvo.

Svojevremeno je bio jedan od najboljih lijevih bekova na planeti, sve što je ostvario u fudbalskoj karijeri dobija na značaju kada se čuje njegova priča o odrastanju u Senegalu. Evra je rođen u Dakaru u porodici sa čak 24 djece, od kojih je dvoje umrlo.

“Kad je otac otišao nastao je haos”, prisjeća se Evra.

Sa 13 godina bio je žrtva seksualnog zlostavljanja.

“To je imalo ogroman uticaj na moj život. Sramota te je samog sebe. Kada ne vjeruješ autoritetima, a to je ipak bio moj profesor, ne vjeruješ nikome”, otkrio je prošle godine Evra.

Sada je u emisiji “Zamrzni strah” na BBC-ju otkrio još neke detalje iz svog djetinjstva.

“Radio sam tri stvari prije no što sam počeo da igram fudbal. Prodavao sam drogu. I prosio novac ispred prodavnice. Prošenje je bilo uobičajeno. Nekad čak i u ponoć, kada bi bacali big-mekove, mi smo ih uzimali iz kanti za đubre”, rekao je Evra i dodao:

“Kad sam imao 17 godina, putovali smo u Italiju. Sjećam se da smo stigli, sjedili smo za ručkom i donosili su nam hranu. Otišao sam u sobu, bio sam u trenerci, nazvao sam majku i rekao: ’Mama, ovdje je kao u raju, ljudi nam donose hranu. Imaš dvije viljuške s jedne strane, dva noža s druge’. To je moja najljepša uspomena”.

Evra je igrao za Marsalu, Moncu, Nicu, Monako, Mančester junajted, Juventus, Olimpik Marsej i Vest Hem. Odigrao je 734 utakmice u karijeri na kojima je postigao 24 gola. Za reprezentaciju Francuske je skupio 81 nastup. Pet puta je bio šampion Engleske sa Junajtedom, uz jednu Ligu šampiona i Svjetsko klupsko prvenstvo. Sa Juventusom je dva puta bio šampion Italije. U karijeri je osvojio ukupno 20 trofeja, prenosi B92.