EP: Danska i Norveška za zlato, CG i Francuska za bronzu

18.11.2022. | 22:34

Rukometašice Crne Gore poražene su u polufinalu Evropskog prevenstva od Danske sa 27:23 (14:10), pa se boriti za bronzanu medalju protiv Francuske, koja je u drugom polufinalu poražena od Norveške sa 28:20.

Podsjećanja radi, u grupnoj fazi, Danska je pobijedila Norvešku, a Francuska je bila bolja od Crne Gore.

Prevagu na tasu Danske, donele su Ema Fris sa sedam, Mije Hejlund sa pet i Ana Mate Hansen sa tri gola. Kod Crne Gore, Đurđina Jauković i Itana Grbić su postigle po sedam, Jovanka Radičević tri gola.

Izabranice Bojane Popović su odlučno i bez straha počele meč protiv Danske. Odbrana je bila na izuzetno visokom nivou, a Jovanka Radičević i Đurđića Jauković odlične u napadu, pa je Crna Gora povela sa 6:3. Danska se naravno nije predavala. Jovanka je promašila zicer sa 7:4, a Danska stigla do preokreta – 8:6.

Bojana Popović je uzela minut odmora, zamijenila je golmana, nastojala je da zaustavi nalet Danske, da održi meč u egalu. Međutim, odbrana Danske je bila vrhunska, sjajno je branila Sandra Toft, Danska je ubrzala ritam, pobegla je na 11:7. Do kraja ovog perioda igre, Crna Gora je stigla do minus dva, ali je na odmor otišla sa deficitom od četiri gola – 14:10.

U nastavku meča, Crna Gora je ponovo krenula kao i na početku prvog poluvremena, pa je na semaforu, posle serije 4:0, na semaforu pisalo 14:14. Crna Gora je držala Dansku sedam minuta bez gola, a zatim je nastojala da uspori ritam, da uvede meč u triler završnicu. Međutim, usledio je period od desetak minuta igre, tokom kojeg je Crna Gora postigla samo jedan gol, Danska je pobjegla na 19:15, a u tom momentu je bilo jasno da popularnim „lavicama“ treba čudo. Čuda se u sportu dešavaju, ostalo je više od deset minuta, ali Danska je uspela prilično mirno da privede meč kraju.

U borbi za peto mjesto, Švedska je pobedila Holandiju sa 37:32. Švedska je obezbjedila plasman na naredno Svjetsko prvenestvo, a obezbjedila je i mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre, kao i selekcije koje su stigle do polufinala.