Engleze čeka pakao: Navijači iz Holandije okupiraju Dortmund, očekuje se dolazak čak njih 75.000

10.07.2024. | 12:10

Prvog finalistu imamo – Španija. Drugog ćemo dobiti poslije okršaja Holandija – Engleska u srijedu od 21 sat u Dortmundu.

Šta možemo očekivati od tog duela?
Holanđani su, uz Špance, pokazali najviše na dosadašnjem turniru i zbog dopadljivog fudbala bi ih mnogi rado vidjeli u velikom finalu.

Englezi su, poput Francuza kao najveći favoriti, poprilično „štucali“ i među četiri najbolja su stigli na jedvite jade. Neko će reći i da su se poprilično provlačili.

Sada i za jedne i za druge predstoji krucijalna borba. Kako u nju ulaze Lale, za Sportal otkriva kolega iz Holandije Rick Kraaijeveld, novinar Sportnieuws.nl.

– I Holandija i Engleska su, istorijski gledano, velike fudbalske zemlje, tako da je ovo jedna velika utakmica. Mislim da neće biti mnogo golova, očekujem tesnu, neizvesnu borbu – kaže Kraaijeveld.

A u takvoj borbi, blagu prednost daje svojoj reprezentaciji.

– Mislim da smo u prednosti. Mi igramo kao tim, dok se Englezi oslanjaju na individualne kvalitete Belingema ili Sake, prije svega. Spremni smo da se borimo i sa njima dvojicom kako bismo pobijedili. Bliži smo trijumfu nego Engleska.

Koliko blizu?

– Ako bih rekao u procentima, onda neka bude 60-40. Mislim da nekoliko igrača Engleske ne igra dobro na ovom turniru. Belingem nije onaj Belingem iz Reala. Kejn se muči sa povredom leđa, Šo takođe nije potpuno spreman, a jedini je pravi lijevi bek. To Englesku čini ranjivom.

Upravo po toj strani napada najbolji holandski igrač Kodi Gakpo.

– Ako neko može da riješi utakmicu, to je on. Naš je glavni igrač. Njegovi prodori sa lijevog krila i udarci su veoma opasni po svakog.

Nije, međutim, samo Gakpo oružje Lala.

– Ukoliko bude bilo potrebno da se nešto napravi u drugom dijelu meča, onda je tu Vut Veghorst glavni. On uvek donese nešto ekstra ekipi u završnici. Fenomenalan je u šesnaestercu.

Sve to daje dovoljno razloga Holanđanima da utakmicu dočekaju u stanju euforije.

– Svi su uzbuđeni prije ovog meča. Samopouzdanje je raslo iz utakmice u utakmicu. Generalno svi kritikujemo reprezentaciju, ali sad je zdušno bodrimo. Finale bi bilo ostvarenje snova za mnoge navijače.

Ogroman broj njih će biti u Dortmundu ove srijede na polufinalu EURO 2024. Spektakl je garantovan, a narandžasti pakao za Engleze spreman.

– Biće to najveća posjeta Dortmundu ikada, 75.000 Holanđana će doći u grad. Naravno, ne mogu svi na stadion, negdje oko 7.000 karata smo dobili, možda koja hiljada više bude. Ali u gradu će naši navijači napraviti spektakl – poručio je Rick Kraaijeveld, novinar Sportnieuws.nl.