Engleska nakon više od pola vijeka u finalu Evropskog prvenstva

07.07.2021. | 23:49

Engleska je savladala Dansku sa 2:1, poslije produžetaka, i plasirala se u prvo finale velikog takmičenja još od Mundijala 1966. godine.

Baš kao i u prvom polufinalu, u regularnom dijelu utakmice nije bilo pobjednika. Računajući Evropska i Svjetska prvenstva, samo su turniri 1990 i 2014. godine (po osam) imali više mečeva koji su otišli u produžetke nego ovaj šampionat.

Danska je povela prelijepim golom Damsgarda iz slobodnog udarca u 30. minutu. Devet minuta kasnije Engleska je izjednačila, a strijelac je bio Simon Kjer. Njegovom autogolu je prethodila takođe veoma lijepa akcija Engleske.

Domaći tim u Londonu je imao nešto veći posed, koji mu je donio i više udaraca na gol protivnika, ali bi vjerovatno bilo pretjerano reći da je dominirao. Danska jeste izašla na teren da igra nešto svedenije nego tokom većeg dijela turnira, ali svakako nije u nekakvom podređenom položaju, svakako ne u većem dijelu susreta.

Engleskoj svakako nije bilo prijatno u produžecima. Ovaj nacionalni tim je bio eliminisan u šest od sedam takvih duela koji su prethodili ovom.

No, ovoga puta, Engleska je odigrala značajno bolje od svog protivnika u dodatnih pola sata igre, a upravo tada je i stigla do drugog gola. Rahim Sterling je pao u kaznenom prostoru Danske, penal je izveo i promašio Hari Kejn, ali je fudbaler Totenhema prvi stigao do lopte koju je naknadno poslao u mrežu.

 

Ekipa koju predvodi Garet Sautgejt će u finalu turnira, u nedjelju na istom stadionu, igrati protiv Italije.