Embid se brzo oporavio: Nakon što nije igrao protiv Jokića slavio portiv Dončića i ekipe VIDEO

30.03.2023. | 07:09

Na crtu Nikoli Jokiću stao nije, pravdan je izostanak Džoela Embida povredom – nije prvi put da je preskočio gostovanje Denveru – ali od nje dvije noći kasnije nije bilo ni traga, ni glasa. Kamerunac je bio onaj stari. Nudio je autoritativna zakucavanja, gospodario reketom, ali i “lijepio” protivnike.

Hoće li Filadelfija imati igrača sa MVP nagradom – veliko je pitanje. Sve je još u izmaglici. Ali se zato jedno kristalno jasno vidi: ima najubojitiji tandem lige. Veza Džejms Harden – Džoel Embid savršeno je funkcionisala, od prve brade NBA lige stizale su lopte koje imaju oči. Kako za MVP kandidata, tako i za ostale. Okrenuli su uz pomoć drugopozivaca Dalas, vratili Filadelfiji pobjedničke navike, a Kamerunac je za kraj “poklopio” Luku Dončića – 116:108.

Rđava mrežica, svađa Kajrija Irvinga sa navijačem, ćaskanje Džoela Embida i Luke Dončića na centru po završetku utakmice – odmah su krenula naklapanja da bi iduće sezone mogli da budu saigrači u Dalasu – i pregršt atraktivnih poteza. Sve u svemu – ničega nije manjkalo.

Džoel Embid i svevideći Džejms Harden potvrdili su da Filadelfija sa njima i bez njih – dovoljno i samo jedan da nedostaje – nije isti tim. Brada je presjedio utakmicu sa Denverom na klupi, zbog povrede je preskočio i tri koje su prethodile okršaju sa Nagetsima. Rezultati su trpili, igra je bila neuporedivo slabija, ali udarne igle vratile su se u pravi čas, zaustavili su kola da ne idu nizbrdo i dali novu šansu Seventisiksersima da, možda, dođu i do drugog mjesta u Istočnoj konferenciji.

Dalas se unervozio, lako je ispuštao prednost. U više navrata bila je dvocifrena, a maksimalni plus iznosio je 12 poena. Užasno su šutirali Maveriksi, iako su ubacili trojku više od protivnika. Kroz obruč je sa velike razdaljine prošlo 18 lopti, no Dalas ih je u prazno ispucao čak 28! Kada se na to doda da je rotacija bila skraćena, da Džejson Kid nije skidao nekoliko prvotimaca i da je sav teret spao na pleća terceta Luka Dončić – Kajri Irving – Tim Hardavej, lako je naći uzroke poraza.

https://www.youtube.com/watch?v=uPU-3UdYJAQ&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.mozzartsport.com%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Nisu Luka Dončić i Kajri Irving cijelu utakmicu mogli da iznesu u visokom ritmu, popuštali su kako je vrijeme odmicalo, a Slovenac je konstantno bio u raspravi sa sudijama. Negodovao je, tražio faulove, žalio se da dobija udarce. U prvom poluvrmenu je, poput Džejmsa Hardena, spajao saigrače sa košem, ali je u nastavku posustao. Ostao je Luka Dončić na osam asistencija, deset skokova i 24 poena. Bio je najbolji u svom timu, no sve to bilo je premalo da bi Dalas srušio Filadelfiju.

Pokušavao je Slovenac i na silu, uzimao loptu kada nikome nije išlo i prodorima tražio put do koša. Jedan takav u posljednjem minutu završio se rampom Džoela Embida. Kamerunac je na taj način stavio tačku na meč, ugasio je svjetlo u dvorani i ostao najefikasniji akter susreta sa 25 poena. Imao je i devet skokova i tri asistencije…

Džejms Harden je ostvario dabl-dabl učinak, prikupio je 15 poena i 12 asistencija. Od njegovog plesa svi su profitirali: od kamerunskog centra, preko Tajrisa Maksija, do do Deantonija Meltona. Uz Embida je najproduktivniji bio Maksi sa 22 poena, a zapaženu ulogu tokom čitavog susreta imao je epizodista Džordžs Nijang. Kod Dalasa je na nivou bio Kajri Irving, dok ga je držala koncentracija pravio je strahovite probleme Filadelfiji. Meč je okončao sa 23 poena, šest skokova i pet asistencija, dok je Tim Hardavej ubacio 21 poen.

Rezultati: Indijana – Milvoki 136:149, Bruklin – Hjuston 123:114, Njujork – Majami 101:92, Filadelfija – Dalas 116:108, Čikago – LA Lejkers 110:121, Memfis – LA Klipers 132:141, Oklahoma – Detroit 107:106, San Antonio – Juta 117:128, Finiks – Minesota 107:100, Portland – Sakramento 80:120.

Oznake: Dalas, Filadelfija