Eleminisani od Nefčija: Željezničar se oprostio od Evrope

03.08.2023. | 21:47

Fudbaleri Željezničara završili su nastup u Konferencijskoj ligi nakon što su danas u uzvratnom meču 2. pretkola doživjeli poraz od Nefčija rezultatom 2:0 i tako s ukupnih 4:2 završili evropski put.

Nakon nešto opreznijeg početka utakmice s obje strane, u kojem je Željezničar veoma dobro kontrolisao sredinu terena i u potpunosti neutralisao Nefči, Plavi su prvu ozbiljnu šansu imali u 17. minuti. Mekić je lijepo pronašao Ovčinu, bivši igrač Veleža je primio loptu i onda lijevom nogom šutirao s vrha kaznenog prostora, no domaći golman je bio na pravom mjestu i odbranio, prenosi Klix.

Već u narednom napadu, domaći tim je došao u vodstvo. Nakon velike greške u odbrani Željezničara, tačnije lošeg dodavanja Galića za Bibera, Lebon bez previše razmišljanja dodaje do Saiefa i krilni napadač domaćeg tima pogađa za 1:0.

Ubrzo nakon toga, domaći tim je imao još dvije dobre šanse, prvu preko Matiasa, zatim i preko Lebona, no nisu uspjeli postići gol. U finišu prvog poluvremena nije bilo većih opasnosti, pa je se na poluvrijeme otišlo s vodstvom domaćeg tima od 1:0.

Već na početku drugog dijela vidjeli smo jednu neugodnu situaciju kada je nogometaš Željezničara Ovčina dobio žestok udarac u glavu, nakon čega mu se pomoć ukazivala više od pet minuta i poslije čega je iznesen s terena.

Željo je dobru šansu imao u 56. minuti kada je Haračić dodao do Krpića, no njegov udarac je išao po sredini gola i Brkić je to lagano odbranio, a istakao se i golman Željezničara Muftić na drugoj strani, kada je odbranio udarac Saiefa. Uslijedio je nešto mirniji period igre, a onda Nefči postiže i drugi gol.

Igrala se 68. minuta, a nakon kornera u gužvi se najbolje snašao Eddy, koji glavom pogađa za 2:0 i tako svom timu donosi veliku prednost.

Nakon toga, Željezničar je pokušavao, trener Bašić napravio je nekoliko izmjena i u igru ubacio Amoaha i Gasala, no nisu uspjeli postići gol i vratiti se u meč, pa je domaći tim mirno priveo meč kraju i došao do pobjede i prolaska u 3. pretkolo s ukupnim rezultatom 4:2.

Podsjećamo, Željezničar je u prvom pretkolu izbacio Dinamo iz Minska, a nakon što je u prvom meču na Grbavici bilo 2:2, u uzvratu su pobijedili sa 2:1 i tako prošli dalje. Plave sada očekuju obaveze u Premijer ligi BiH, s tim da je naredni meč protiv Sloge odgođen, pa će prvu narednu utakmicu igrati protiv Borca na svojoj Grbavici.