Džeko pogotkom u finišu donio minimalnu pobjedu BiH protiv Luksemburga

29.03.2022. | 23:13

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u blijedo odigranoj utakmici savladala je Luksemburg rezultatom 1:0 golom kojeg je u finišu postigao Edin Džeko i tako Zmajeve spasio novog neuspjeha.

Nakon poraza od Gruzije, BiH je dočekala selekciju Luksemburga u nadi da se katastrofalan niz rezultata može prekinuti.

Utakmica je privukla znatno više pažnje od one protiv Gruzije prije tri dana, a na tribinama je bio veliki broj djece iz omladinskih škola koje su dobile poziv Fudbalskog saveza BiH.

Duel je otvoren inicijativom naše reprezentacije, ali bez većih prilika. Prvi ozbiljniji pokušaj imao je Vladan Danilović s distance, ali udarac bivšeg fudbalera Borca odbranio je golman Entoni Moris.

Završnica prvog dijela donosi reviju velikih prilika i promašaja reprezentacije BiH od kojih je teško izabrati onaj najgori.

Prvo je u 40. minuti Smail Prevljak bio usamljen nakon kontre “tri na dva”, ali je očajno šutirao preko gola. U 43. minuti Adi Nalić izlazi sam pred golamana Luksemburga, ali šutira tako da je Moris lako uhvatio loptu.

Samo minut kasnije odlično je prošao Amer Gojak po lijevoj strani i izašao pred Morisa, ali golman Luksemburga i iz ove šanse izlazi kao pobjednik. Bez golova otišlo se na odmor.

Drugo poluvrijeme otvoreno je velikom šansom za Luksemburg. Gerson Rodrigues je bio sam na vrhu šesnaesterca i šutirao je silovito, ali lopta odlazi tik iznad gola reprezentacije BiH.

Kako je utakmica ušla u ozbiljnu fazu drugog dijela, tako je i selektor Ivaylo Petev pokušao izmjenama doći do trijumfa. U igru je morao uvesti i Edina Džeku za kojeg se očekivalo da će odmoriti ovaj duel.

Međutim, to nije donijelo nikakav progres u igru. Naprotiv, Luksemburg je bio sve opasniji i lako je branio naše bezidejne napade.

Jedinu ozbiljniju priliku prije gola za pobjedu imali smo u 77. minuti kada je Luka Menalo šutirao iz okreta, ali je njegov udarac, koji bi matirao golmana Morisa, izblokirao stoper Luksemburga.

Kada se činilo da će utakmica završiti bez golova, Edin Džeko je donio pobjedu BiH. Hrvoje Milićević je prošao po desnoj strani i centrirao, a kapiten reprezentacije BiH iz drugog pokušaja matira večeras raspoloženog Morisa, piše Klix.ba.

Uprkos neubjedljivoj igri, reprezentacija BiH je tako prekinula neugodan niz bez pobjede koji traje već pet utakmica. Takođe, prekinut je i niz od četiri uzastopna poraza.

Pred BiH je sada novi ciklus Lige nacija u kojoj smo smješteni u drugu po jačini diviziju. Tu ćemo prvi naredni meč igrati protiv Finske 4. juna na gostovanju, a onda nam tri dana kasnije dolazi Rumunija.

 

 

Oznake: Luksemburg