Džeko odbio arapske milione: Poznato šta je tražio od predsjednika Fenerbahčea

23.06.2023. | 17:25

Fenerbahče je zvanično angažovao Edina Džeku, kojeg već neko vrijeme pokušavao dovesti u svoje redove, a Omer Nečati Albajrak, urednik turskog lista “Fanatik”, otkrio je šta se dešavalo iza kulisa ovog transfera koji je privukao veliku pažnju.

Kao što je poznato, Džeko se često dovodio u vezu s prelaskom u Tursku. Posljednji put prije dvije godine Galatasaraj je bio vrlo blizu dogovora sa bh. napadačem, ali s obzirom da je još uvijek bio u žiži interesovanja najvećih evropskih klubova, odgodio je svoj dolazak u Tursku.

“Sa Interom je ponovo došao do najvišeg nivoa i igrao u finalu Lige šampiona. Zapravo, prvi korak Fenerbahče je učinio mnogo prije finala u Istanbulu i ostavio je Džeki otvorena vrata. Džeko je imao ozbiljne udvarače iz Evrope i astronomske ponude sa Arapskog poluostrva. Postojala je čak i avionska karta i ponuda od 30 miliona evra za dvije godine. Međutim, novac Arapa nije bio dovoljan da ga ubijedi. Zato što je zaradio dovoljno novca. Svjetska zvijezda, koja je uvijek plijenila mirnim porodičnim životom i profesionalizmom, opredijelila se za korak koji će ga učiniti najsretnijim”, piše Albajrak.

Nakon finala Lige šampiona održao je samo jedan razgovor sa predsjednikom Alijem Kočom i nije se raspravljalo o novcu.

“Važan je projekat, želim da osvojimo prvenstvo, a o drugim stvarima možete razgovarati sa mojim menadžerom”, rekao je Džeko prvom čovjeku Fenera.

Ali Koč je uvjerio Džeku da će Fener napraviti ekipu koja će se boriti za trofeje. Džeko, koji je kasnije otišao za reprezentativnim obavezama, izgovorio je jednu rečenicu kada je njegov menadžer pozvan u Istanbul.

“Idi i ne vraćaj se bez dogovora. Želim da igram u Fenerbahčeu”, rekao je Džeko, tvrdi urednik “Fanatika”.

Džekina želja da igra u Fenerbahčeu bila je presudna. Nakon pola sata pregovora postignut je dogovor.

Kao i svi ostali, Ali Koč je poznavao Džekino liderstvo, iskustvo i profesionalizam. Međutim, stav koji je pokazao na sastancima, očarao je sve u Fenerbahčeu, prenosi “Klix”.

Podsjetimo, napadač je s turskim klubom potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 4.5 miliona evra po sezoni, a na dresu će nositi broj 9.