Duško Šarić negirao da je član bratovljeve kriminalne grupe: “Otkud ja na optužnici”

01.02.2024. | 12:05

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je Duško Šarić negirao da je bio član kriminalne grupe svog brata Darka Šarića i da je zajedno sa pripadnicima te grupe činio krivična djela.

Oni su optuženi za više krivičnih djela, a između ostalog i da su planirali ubistvo svjedoka-saradnika Nebojše Joksovića.

Duško Šarić tvrdi da nije učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, niti da je uradio nešto što je protivzakonito i dodao da mu nije jasno kako se našao na optužnici. On je ispričao odakle zna pripadnike ove grupe, kao i da Joksovića nije mogao da diskredituje, jer je tad već njegov rođeni brat bio pravosnažno osuđen.

Kako tvrdi, nije ni podstrekivao optužene policajce, niti im je nudio novac.

Krivicu je danas negirao i Milan Vučinić, navodeći da nije izvršio krivična djela koje mu se stavljaju na teret optužnicom. Početkom januara sudu su se predali Duško Šarić i Milan Vučinić i oni se nalaze u pritvoru.

Pored Darka Šarića i Dejana Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić. Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marko Vukić i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bjekstvu.

Prema optužnici Tužilaštva za organizovnai kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić, koji je kako se sumnja, stvorio plan djelovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumčarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspeli, Šarić je kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmjerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svjedoka saradnika.

Oni se terete i da su po Šarićevom nalogu postavili bombu pod kola biznismenu Goranu Nikolaševiću 2020. godine kojom prilikom mu je uništen automobil.

Prema navodima iz optužnice, bombu je postavio Marko Vuković dok mu je Uroš Radovanović čuvao stražu.

Nikolašević je policiji tada rekao da sumnja da je Joksović pokušao da ga ubije, dok tužilaštvo navodi da je Šarićeva grupa Joksoviću namjestila kako bi ga diskreditovala zbog njegovog statusa svjedoka-saradnika na suđenju za šverc kokaina. Tužilaštvo grupu tereti za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih za izvršenje krivičnog djela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.