Dubai u Evroligi na šest godina! Sa Pešićem kreće iz Evrokupa, ABA ligu će igrati u Beogradu

23.02.2024. | 13:42

Dubai bi konačno mogao da dobije franšizu u Evroligi, a elitno takmičenje profitira od toga.

Kako je prenio španski portal Encestando predstavnici 13 timova sasataće se u ponedeljak 26. februara kako bi glasali o tome.

Ono što se ističe kao prva stvar je da bi Evroliga mogla da potpiše ugovor na sedam godina tokom kojih bi Dubai uložio značajna sredstva.

Umjesto petogodišnjeg ugovora prema kojem bi klubovima Evrolige plaćao po 5.000.000 evra godišnje, Dubai će plaćati više ali tačna suma nije objelodanjena. Pride će evropskoj košarci donijeti nove sponzore, a uplatiće više novca i organizaciji Evrolige.

Ono što je takođe bitno je da franšiza iz Dubaija ne bi odmah počela da se takmiči u Evroligi, već prvo kroz Evrokup, s ciljem da poraste i ojača prije nego što se priključi elitnoj grupi u narednih šest sezona.

Kako se saznaje, od klubova dioničara, samo se Olimpijakos i Makabi protive ulasku Dubaija, dva bi bila uzdržana, a devet bi podržalo prijedlog.

Poznato je da će u martu i ABA liga glasati da li da dozvoli ulazak ekipe iz Dubaija u takmičenje, a franšiza bi domaće mečeve igrala u Dubaiju.

Prema informacijama iz Španije selektor Srbije Svetislav Pešić će biti trener novoformiranog kluba iz Dubaija, prenose sprski mediji.