Drama u Koloradu i obračun Jokića i Lilarda: Denver na korak do polufinala

02.06.2021. | 08:02

Košarkaši Denvera savladali su u dramatičnoj utakmici ekipu Portlanda i poveli 3-2 u četvrtfinalnoj seriji Zapadne konferencije. Nagetsi su bili bolji od Trejlblejzera rezultatom 147:140 poslije dva produžetka, u duelu koji je obilježio nestvaran košgeterski obračun našeg Nikole Jokića i Demijana Lilarda.

Velika drama viđena je u Koloradu i utakmica od 58 minuta koja je donijela mnoštvo preokreta, fantastičnih poteza prije svih Jokića i Lilarda, ali se na kraju ipak radovao srpski reprezentativac.

Ekipa Majka Meloun je u finišu susreta ispustila veliku prednost, išla od sjaja do očaja i, da nije bilo srpskog centra koji je rješavao sve napade u finišu, vjerovatno bi doživjela bolan poraz.

U regularnom dijelu susreta ekipe su se smjenjivale u vođstvu i domaćin je u završnicu ušao sa prednošću.

Posljednji napad imali su gosti i očekivano ga je rješavao Lilard, koji je trojkom na 3,4 sekunde do kraja izjednačio i obezbijedio produžetak.

“Grumenje” je furiozno krenulo u dodatni dio igre, Jokić je razigrao saigrače, pa su doprinos dali Monte Moris, Ostin Rivers i Eron Gordon. Denver se odlijepio i na 2,15 do kraja imao čak devet poena viška.

A onda se desio potpuni raspad – Dejm je na drugoj strani krenuo u seriju, Moris pogodio jedno od dva slobodna bacanja i najbolji igrač Portlanda je sa još dvije trojke ponovo vratio egal i obezbijedio drugi produžetak.

U njemu kao da nije bilo drugih igrača osim Jokića i Lilarda. Prvi je rješavao svaki napad Denvera, dok je drugi držao šutersku kliniku i pogađao i sa pola terena. Međutim, onda je momak iz Sombora pokazao kolika je klasa i riješio utakmicu.

Kod rezultata 140:140 je, prilikom udvajanja, pronašao Majkla Portera juniora koji je pogodio trojku, u sljedećem napadu je Robert Kovington promašio zakucavanje, a onda i Si-Džej Mekolum nagazio aut liniju kod pokušaja prodora.

Igrači Denvera su bili sigurni sa linije za slobodna bacanja i na kraju nekako priveli meč kraju.

Uspjeli su da povedu 3-2 i dođu na korak do polufinala, a Jokić je ponovo blistao i malo mu je nedostajalo da kompletira tripl-dabl.

Završio je sa 38 poena (14/31 iz igre, 3/9 trojke, 7/8 penali), uz 11 skokova, devet asistencija, jednu ukradenu loptu i čak četiri blokade.

Spomenuti Moris mu je najviše pomogao (28 poena), Porter junior je upisao dabl-dabl sa 26 poena i 12 uhvaćenih lopti, dok je Rivers dodao 18.

Ako je Nikolina partija bila impresivna, šta onda reći za Lilardovu… Prva zvijezda Trejlblejzersa se zaustavila na 55 poena, šest skokova i 10 asistencija. Dejm je toliku količinu poena postigao iz samo 24 šuta jer je ubacio 17 (skoro 71% šuta iz igre), a još je luđi podatak da je dao 12 trojki iz 17 pokušaja.

“Lupio” je i tri rampe, ali ništa od toga nije bilo dovoljno za trijumf jer je izostala prava podrška saigrača.

Tragičari Kovington i Mekolumm su postigli 19, odnosno 18 poena.

Serija se sada seli u Oregon, a Jokić i Denver će priliku da se plasiraju u polufinale plej-ofa Zapadne konferencije imati u petak od 5.00 ujutru po srednjoevropskom vremenu.

 

 

Oznake: Denver, Nikla Jokić