Drama na stadionu: Fudbaler se srušio na zemlju, sudija mu spasavao život

16.09.2023. | 14:26

Utakmica bavarskih U19 ekipa SG Teisbach-Loiching (Dingolfing-Landau) i TSV-FC Arnstorf (Rottal-Inn) neočekivano je postala tema u njemačkim i hrvatskim medijima.

Glavni junak priče hrvatski je sudija Amir Ikanović, koji je spasio život jednom mladom njemačkom fudbaleru.

Ikanović je prepoznao da je mladić doživio epileptični napad.

”Nakon 25. minute utakmice napravio sam dogovoreni prekid zbog vrućine kako bi se igrači osvježili. Kad smo išli uzeti vodu, vidio sam kako se jedan igrač Arnstorfa srušio na igralište. Nisam oklijevao ni sekunde, pritrčao sam odmah do njega. Već je bio okružen svojim suigračima, a do njega je na igralište odmah dotrčala i njegova uplašena majka. Odmah sam prepoznao da se radi o epileptičkom napadu s kojim sam se i sam borio u mladosti. Pokušao sam biti smiren, smirivao sam igračevu majku i tražio da odmah pozovu hitnu pomoć’‘, rekao je Ikanović za Fenix magazin.

Ikanović dalje prepričava šta se dešavalo i kako je pružio pomoć dječaku, prenosi N1.

”Situacija se još više pogoršala kada je mladi nogometaš pao u nesvijest jer nije mogao disati zbog jezika koji mu je zapeo u grlu. Sa odgovornom osobom iz SG Teisbacha okrenuo sam igrača na leđa i započeo kardiopulmonalnu reanimaciju koja se odmah pokazala uspješnom. Oživjeli smo ga i tako smo otklonili opasnost po život prije nego što je hitna pomoć stigla na igralište u Teisbach. Uopće se ne vidim herojem kako to pišu njemački mediji. Na terenu sam kod tog nesretnog slučaja bio smiren, a moje vlastite emocije pojavile su se tek kad sam došao kući svojoj obitelji.”

Ikanović je živio u Rijeci, a 2017. godine preselio se u Njemačku.