Doživotno van fudbala zbog nokautiranja sudije: Koču prijeti i zatvorska kazna

15.12.2023. | 09:37

Predsjednik turskog superligaša Ankaragučua Faruk Koca je doživotno izbačen iz fudbala zbog udaranja sudije Halila Umuta Melera na terenu nakon utakmice protiv Rizespora.

Ankaragučua i Rizespor su remizirali 1:1, a Koca je nezadovoljan suđenjem na kraju susreta odlučio da se fizički obračuna sa glavnim arbitrom.

Sudija Halil Umut Meler je od zadobijenog udarca ostao na zemlji i sa vidljivom masincom ispod oka, te je prebačen u bolnicu gdje ga je posjetio i predsjednik Turske Recep Tajip Eerdogan, a prvenstvo Turske je privremeno prekinuto.

Koca je podnio ostavku na mjesto predsjednika kluba za koji igraju bh. nogometaši Nihad Mujakić, Andrej Đokanović i Riad Bajić, ali je prije toga dao šokantnu izjavu.

“Ovaj incident nastao je zbog krivih odluka i provokativnog ponašanja sudije. Cilj mi je bio verbalno reagovati na njegovo suđenje i pljunuti mu u lice. U tom sam trenutku ošamario arbitra po licu, a šamar koji sam dao neće izazvati nikakve prijelome. Nakon mog šamara, sudija je stajao nekih 5-10 sekundi i onda se bacio na zemlju. Odmah su me udaljili s mjesta događaja jer sam bio srčani bolesnik”, rekao je za CNN Turk Koca koji je i uhapšen, te tek mu prijeti čak i zatvorska kazna, prenosi Kliks.

Turski nogometni savez je ekspresno donio odluku o doživotnoj suspenziji Koce, a morat će platiti kaznu u iznosu od 2 miliona turskih lira (63.000 eura).

Takođe, Ankaragučua će narednih pet domaćih utakmica igrati pred praznim tribinama.