Doživjela sudbinu Novaka Đokovića: Policija naredila ruskoj teniserki da napusti Češku

28.07.2023. | 20:20

Češka policija nije dozvolila ulazak u zemlju jednoj od nekoliko ruskih i bjeloruskih teniserki koje je trebalo da učestvuju na WTA turniru u Pragu, poslije čega su organizatori obavijestili ostale da ne kreću na put.

Policija je saopštila da je prilikom kontrole na aerodromu u četvrtak uveče u Pragu naredila ruskoj teniserki da napusti Češku u roku od 24 časa, budući da je Vlada ranije usvojila uredbu o zabrani učešća ruskih sportista na manifestacijama u Češkoj.

Direktor teniskog turnira Prag open Miroslav Mali rekao je da je riječ o prvoj od učesnica sa ruskim pasošem.

– Ona više nije na teritoriji Češke. Odmah smo preko WTA obavijestili sve ostale učesnice turnira sa ruskim i bjeloruskim državljanstvom kojima je poručeno da ne putuju na turnir – kazao je Mali.

Neimenovana učesnica je tako doživjela sličnu sudbinu kao srpski teniser Novak Đoković prošle godine u Australiji, mada su razlozi potpuno drugačiji. Novaku je ukinuta viza u Melburnu odlukom bivših vlasti u Australiji zbog toga što je nevakcinisan protiv virusa korona, dok se ovdje radi o deportacija zbog dešavanja u Ukrajini.

Inače, Vimbldon je prošle godine iz istog razloga uskratio učešće ruskim i bjeloruskim igračima i igračicama, samo što se to unaprijed znalo i nisu ni putovali u London.

Prošle nedjelje su vlasti Poljske spriječile učešće ruske teniserke na WTA turniru u Varšavi.

Turnir Prag open počinje u subotu kvalifikacijama, a glavna takmičenja su od 31. jula do 6. avgusta.