Doneseni važni zaključci: Sastanak predsjednika košarkaših saveza iz regiona

31.01.2023. | 18:37

Jedna od glavnih tema sastanka u Ljubljani bila je o FIBA pravilima koja se primjenjuju u ABA ligi. Prvi čovjek Košarkaškog saveza BiH Boris Spasojević kaže i da se dosta pažnje posvetilo razgovoru o zaštiti mladih igrača u regionalnom takmičenju.

“Mladi igrači su veoma aktuelni, ali kao što znate imaju vrlo malo prostora kako u domaćem prvenstvu, tako i u ABA ligi. Tu su različita iskustva. U makedonskom na primjer, u njihovim drugim ligama isključivo igraju mladi igrači, od stranaca mogu da igraju jedan ili dva maksimalno. Nešto je slično i u Crnoj Gori. Bilo je važnih tema, ali mislim da smo donijeli neke korektne i važne zaključke”, izjavio je Spasojević.

Bliži se i izbor predsjednika FIBA-e, a u prestonici Slovenije svoj plan predstavio je prvi čovjek Košarkaškog Saveza Španije Horhe Garbahosa.

“Mi smo ga pitali na koji način može da pomogne savezima. Nas su zanimali kvalifikacioni prozori, odnosno da li se mogu igrači koji su bitni za svoje reprezentacije osloboditi od nastupa u Evroligi”, rekao je Spasojević.

Kada je Košarkaški Savez BiH u pitanju, Spasojević poručuje da slijedi izbor generalnog sekretara, pošto trenutnom Ameru Čolanu ističe mandat.

“U petak je održana sjednica Upravnog odbora, tamo smo donijeli dva zaključka. Prvi je da se raspiše konkurs koji je počeo juče. Biće mu rok 15 dana i svi zaintersovani koji misle da mogu ispuniti uslove za obavljanje funkcije generalnog sekretara mogu da se prijave. Naravno, moraju da ispune određene uslove koji su prilagođeni ljudima koji su iz svijeta sporta, biznisa ili marketinga”, zaključio je Spasojević.

Pored izbora sekretara, biće urađena i revizija poslovanja Saveza u posljednjih 10 godina, kako bi se procijenilo trenutno finansijsko stanje.

Oznake: Košarka