Domaćina čeka kazna: Utakmica Velež – Borac biće registrovana 0:3

21.09.2021. | 23:00

Utakmica 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine Velež – Borac prekinuta je u 82. minuti.

Fudbaleri Borca poveli su krajem prvog dijela golom Stojana Vranješa iz slobodnog udarca, a u 82. minuti je kapiten Banjalučana istrčao sam na golmana domaćih i matirao ga za 2:0.

Nakon tog gola, desetine navijača Veleža utrčalo je na teren, zbog čega je utakmica odmah i prekinuta.

Iako je navodno postojala volja za nastavkom meča, na kraju je delegat odlučio da prekine utakmicu, što znači da će ista biti registrovana rezultatom 3:0 u korist Banjalučana.

S obzirom da je odigrano više od 80 minuta i da je prekid izazvan lošom organizacijom utakmice za koju je odgovoran domaći tim, ona će biti registrovana rezultatom 3:0 u korist gostujućeg tima. U slučaju da je susret prekinut zbog više sile, recimo nevremena, a u istoj minuti, meč bi bio registrovan trenutnim rezultatom.

Bilo kako bilo, gosti slave velika tri boda na teškom gostovanju, a Velež može očekivati dodatnu kaznu od strane Fudbalskog saveza BiH, piše “SportSport.ba“.

Velež može da bude žestoko kažnjen, ali to će naravno odlučiti nadležni organi u Fudbalskom savezu BiH, a evo kakvi sve ishodi mogu da budu:

– Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, biće kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM,

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 500 KM.

(2) Ako se prekršaj iz st. 1 ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se
ponovi, biće kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM,

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne godine do dvije godine.

(3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz st. 1 i 2, ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja i to, u oba slučaja od dvije do šest utakmica.