Dok je bila muško nije mogla ništa: Transrodna plivačica “oduvala” žene u bazenu

19.03.2022. | 11:51

Transrodna plivačica s Univerziteta Pensilvanija Lia Tomas je postavila novi rekord na utrci 500 jardi (oko 460 metara) slobodnim stilom.

Rezultat utrke će sigurno zapaliti žestoku raspravu u SAD-u pošto je Tomas svoju najbližu rivalku ostavila iza sebe za više od sekunde prednosti.

Tomas je bila dominantna u drugoj polovini utrke kada je ostvarila ogromno vodstvo te je s vremenom 4:37:32 oborila rekord olimpijke Kejt Cigler.

Transrodna plivačica je već neko vrijeme u centru pažnje, pogotovo nakon što je ostvarila nekoliko lakih pobjeda kako bi se plasirala na državno prvenstvo.

Mnogi zakoni u SAD-u pokušavaju da spriječe transrodne sportiste da se bore protiv rivalki rođenih kao žene. Sigurno da će ovaj rezultat dodatno podgrijati atmosferu.

Tomas koja ima 22 godine je sada vodeća u disciplinama 200, 500 i 1650 jardi, a dok se takmičila kao muškarac bilježila je i više nego skromne rezultate sa 462. pozicijom u generalnom poretku.

Inače, nakon nove dominantne pobjede Tomas nije davala izjave za medije. Saopšteno je da je dobila dozvolu za plivanje kao žena jer duže od dvije godine prima hormonsku terapiju.

Uskoro se očekuje i konačna odluka američke plivačke asocijacije po pitanju transrodnih plivačica i da li imaju nefer prednost tokom utrkivanja protiv biološki rođenih žena.