Dodik stao uz Kuvalju: Trka će biti održana bez obzira na bahatost Zapada

19.09.2022. | 16:51

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biti održana bez obzira na prijetnje sankcijama Međunarodne biciklističke unije (UCI).

Iz ove organizacije već nekoliko mjeseci na adresu organizatora trke stižu prijetnje i ucjene, a u posljednjem pismu navodi se da ovaj događaj neće biti uvršten u zvanični kalendar u slučaju da u UCI ne stignu garancije da tokom trke neće biti korišćeni simboli Republike Srpske.

Takav zahtjev odbacio je direktor trke Vladimir Kuvalja, a Dodik je podržao njegov stav.

“Ovo je tipično za Zapad, traže da se odreknemo svojih prava, naše samoidentifikacije, svojih simbola. Moj jedini odgovor na ovo je da će se biciklistička trka između Beograda i Banjaluke održati. Nametanje bilo kakvih mjera je stvar njihove bahatosti i bezobrazluka”, rekao je Dodik za TASS.

Odgovarajući na pitanje da li pokušaj suspenzije trke smatra pritiskom na Kuvalju zbog njegovog patriotskog stava i kontinuirane podrške ruskim sportistima, Dodik je odgovorio.

“Da, najvjerovatnije.”

Da podsjetimo, Kuvalja je tokom amaterskog Svjetskog prvenstva u Istočnom Sarajevu, prekršio zabranu Svjetske antidoping agencije (WADA) i pustio rusku himnu u čast Marina Letajeva.

Praktično se od tog trenutka nalazi u nemilosti UCI koji vrši konstantan pritisak na njega i pokušava da zabrani trku koja od 2007. godine spaja dva najveća srpska grada sa dvije strane Drine.

Odluku da li će trka ostati u kalendaru donijeće bord direktora UCI 21. septembra, a ukoliko se ne nađe u programu, Kuvalja je potvrdio da će svakako biti održana.