Dočekuje se biciklistički karavan: Vlasenica domaćin “Kraljevske” etape

30.03.2022. | 19:03

Etapa Međunarodne biciklistička trka “Beograd-Banjaluka” proći će 15. aprila kroz Vlasenicu i kao najteža uveliko će odlučiti pobjednika, izjavio je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kuvalja je danas na konferenciji za novinare u Vlasenici da trka, najveći sportski događaj u Republici Srpskoj, startuje 13. aprila iz Beograda i okupiće 176 takmičara iz 30 zemalja i 26 ekipa.

On je naveo da etapu kroz Vlasenicu nazivaju “kraljevskom”, jer je najteža, te da će ona uveliko da odluči ko će na kraju da odnese kući žutu majicu – simbol pobjednika trke.

Kuvalja je zahvalio domaćinima, načelniku opštine Miroslavu Kraljeviću i predsjedniku biciklističkog kluba Željku Lukiću za pomoć u organizaciji ovog događaja, kao i za to što je trku proglasila jednom od najvećih sportskih manifestacija, podsjetivši da je staza u Vlasenici prošle godine bila puna ljudi koji su pratili trku.

Posebno je zahvalio vladama Srpske i Srbije, svim opštinama i gradovima koji su ih podržali.

Kuvalja je rekao i da mu je drago što će dio ovog sportskog događaja biti i takmičari iz Rusije, kojima je zabranjeno ekipno učešće, ali će se takmičiti pojedinačno.

Ovu priliku je iskoristio da pozove Vlaseničane da 15. aprila dočekaju učesnike biciklističkog karavana.

Tehnički direktor “Trke kroz Srbiju” i trke “Beograd-Banjaluka” Saša Gajičić rekao je da se trka vozi kružno, da poslije starta 13. aprila u Beogradu sutradan slijedi etapa od Obrenovca do Bijeljine, a potom 15. aprila etapa od Bijeljine do Vlasenice.

“To je ujedno i najteža etapa, na kojoj će se odrediti pobjednik, kao što je to slučaj na `Tur de Frans`. Tako je i Vlasenica kraljevska etapa, koja će odlučiti pobjednika na našoj trci”, potvrdio je i Gajičić.

Nakon toga se, kaže, karavan seli u Doboj, gdje se vozi etapa Doboj-Prijedor, dok je posljednja etapa od Dervente do Banjaluke, gdje će 17. aprila biti završnica.

On je napomenuo da se iz godine u godinu trude sa partnerima – opštinama i Vladom Republike Srpske, da čine iskorake, te da je trka ove godine produžena za jedan dan i imaće pet etapa.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević poručio je da će dati maksimum da se pokažu u najboljem svjetlu kao pravi domaćini, jer je to za ovu opštinu veliki događaj.

On je napomenuo da Vlasenica postaje sportski grad, da se gradi skijalište na Igrištima, koje će funkcionisati u okviru Olimpijskog centra “Jahorina”, da su uspjeli uz pomoć republičkih institucija i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se Vlasenica uvrsti u porodicu olimpijskih sportova.

Predsjednik Biciklističkog kluba KPL Željko Lukić rekao je da će BiH predstavljati tim od četiri takmičara, i to kapiten reprezentacije Vedad Karić, Marko Kondić, Sergej Maksimović i Husein Selimović, na čelu sa selektorom reprezentacije Hajrudinom Trletom.